Lid worden

Groei

Een baby is als hij ter wereld komt gemiddeld 50 centimeter lang en ruim 3 kg zwaar. Door groei wordt hij 3- 4 keer zo lang en minstens 20 x zo zwaar. Dit proces van groter worden heet groei. Maar wat is nu precies groei? Groei wordt door Van Dale gedefinieerd als “het toenemen in grootte van levende wezens of hun organen”. Biologisch gezien is groei “de toename van het aantal cellen in het lichaam en de vermeerdering van de inhoud van die cellen”. Groei is de toename in de omvang van het lichaam als uiting van een verdere ontwikkeling naar volwassenheid. Deze toename vindt vooral plaats in de lengte en het gewicht. Kinderen groeien vooral in de eerste twee jaar heel hard om dan tot de puberteit in een rustig tempo door te groeien. In de puberteit neemt de groeisnelheid weer toe: de puberteits-groeispurt. Bij jongens komt deze spurt later dan bij meisjes.

Mensen verschillen enorm in lengte, tussen twee gezonde Nederlanders kan op volwassen leeftijd een verschil van 40 cm zitten. Wanneer is men eigenlijk te lang? De gemiddelde lengte van volwassen Nederlandse mannen is 184 cm. Voor vrouwen is dat 172 cm. De verschillen in lengte zijn groot. 12 tot 13 cm meer of minder dan het gemiddelde is nog niet echt lang of kort. Veel kinderen worden langer dan hun ouders en grootouders.
Medische gids Klub Lange Mensen

Als je lid bent van de Klub Lange Mensen kun je nadat je ingelogd bent de Medische gids raadplegen op de Downloads-pagina.

Lees verder over 'Groei' in de Medische gids >>