Lid worden

Groeiafwijkingen

Groeistoornissen waardoor een grote lengte ontstaat
De oorzaken van een grote lengte zijn divers. Bijna altijd is de oorzaak familiair, dat wil zeggen lange ouders krijgen lange kinderen. Vrijwel altijd is er dan een voorgeschiedenis van lange mensen in de familie en is er geen andere oorzaak aanwezig. Ook dat een kind in zijn lengte de ouders overstijgt is lang in Nederland regel geweest. De lengte van jongere generaties neemt steeds toe in Nederland vanaf de eerste grote landelijke studies. Tussen de groeistudie van 1997 en 2010 wordt voor het eerst geen generatie verschil gevonden bij autochtone Nederlanders. Bij eerste en tweede generatie Marokkaanse en Turkse families is er nog steeds een grotere lengte verwachting bij kinderen in 2010. Een grote toename ten opzichte van de familie kan wel een reden zijn om nauwkeuriger naar de lengte ontwikkeling van een kind te kijken. Er zijn namelijk een aantal zeldzame gevallen waarin ziektebeelden kunnen leiden tot een grote gestalte.

De bekendste zeldzame aandoeningen zijn groeihormoon overproductie (op volwassen leeftijd ook wel Acromegalie genoemd), Klinefelter, XYY en het syndroom van Marfan.

In 2019 is de nieuwe Richtlijn Triage en diagnostiek van groeistoornissen bij kinderen gepubliceerd door de Federatie Medisch Specialisten. De richtlijn is in zijn geheel te downloaden vanaf www.richtlijnendatabase.nl, met als zoekterm “groeistoornissen”. De gelijktijdig gepubliceerde Richtlijn Lengtegroei van de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is te vinden op: www.ncj.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn/lengtegroei-2019.
Een toelichting hierop is te lezen in het artikel 'Ook aandacht voor kinderen met grote lengte in nieuwe richtlijn groeistoornissen' van juni 2020.

Groeihormoon overproductie
Groeihormoon overproductie is een aandoening waarbij er te veel groeihormoon in je lichaam komt. Armen, benen, handen, voeten, neus, kaak en jukbeenderen groeien hierdoor harder dan normaal.

Klinefelter of XXY
Klinefelter is een genetische aandoening. Dit betekent dat de aandoening zit in de allerkleinste bouwstenen van het lichaam, je chromosomen. Als je Klinefelter hebt dan heb je een of meerdere chromosomen extra. De aandoening komt alleen voor bij jongens en mannen. Deze aandoening zorgt voor langere armen en benen en onvruchtbaarheid. Op jonge leeftijd komen soms ook een slecht geheugen en driftbuien voor.

XYY
De XYY aandoening is vergelijkbaar met de XXY aandoening. Alleen is deze nog zeldzamer. Maar 1 op de 1000 mannen heeft deze aandoening. XXY komt voor bij 1 op de 500 mannen. Omdat deze aandoeningen allebei erg zeldzaam zijn, ontdekken maar weinig artsen deze aandoening. Meer informatie is te vinden op www.XYY.nl.

Syndroom van Marfan
Het syndroom van Marfan is een aandoening van het bindweefsel. De aandoening geeft daarom problemen met de stevigheid van je huid, je pezen en ook je organen. Ook deze aandoening is voor de arts vaak moeilijk om vast te stellen. De kenmerken zijn dat je lang bent en lange armen, benen en tenen hebt. Ook vingers zijn lang en heel bewegelijk. Meer informatie is te vinden op www.marfansyndroom.nl.


Als je lid bent van de Klub Lange Mensen kun je nadat je ingelogd bent de Medische gids raadplegen op de Downloads-pagina.

Lees verder over 'Groeiafwijkingen' in de Medische gids >>