Lid worden

krant
Haarlems Dagblad over flexibele beenruimte in vliegtuigen

31 januari 2015

Afgelopen vrijdag 30 januari plaatste het Haarlems Dagblad het artikel "KLM: geen flexibele beenruimte" naar aanleiding van een persbericht van de Klub Lange Mensen.

Als vereniging van lange mensen maken we ons zorgen om de veiligheid en gezondheid van lange mensen aan boord van de vliegtuigen.

Vliegtuigmaatschappij KLM is onlangs (in november) gestart met het installeren van een nieuwe model Recaro vliegtuigstoelen in haar vliegtuigen (van het type 777-200ER). Hoewel de afstand tussen de stoelen gelijk blijft, geeft de vormgeving van de nieuwe stoel een extra ruimte voor de benen van 2,9 cm (volgens opgaaf van KLM). In de vliegtuigen zullen zeven minder stoelen in de Economy class geplaatst worden en zes stoelen meer in Economy Comfort (waar men tegen meerprijs tot 10 cm meer beenruimte heeft).

De Klub Lange Mensen wil graag dit moment aangrijpen om onze zorg te delen en te komen met een idee waar zowel de passagier als de vliegtuigmaatschappij bij gebaat is. In het persbericht van de Klub Lange Mensen wordt als zorg gemeld dat onvoldoende ruimte voor de benen kan leiden tot trombose. Daarnaast is het voor lange mensen haast onmogelijk een crashhouding aan te nemen in geval van calamiteiten. Onder de noemer 'extra comfort' is het mogelijk om extra beenruimte bij te boeken, maar lange mensen hebben daarbij geen voorrang of garantie op plek met meer beenruimte. 

Het moet volgens ons mogelijk zijn om een passagiersvliegtuig, net als een vrachtvliegtuig, evenwichtig te beladen. Dit “vliegen op maat” vergt dat er bij het boeken van een vlucht de mogelijkheid is bepaalde lichaamscriteria op te geven. De luchtvaartonderneming die erin zou slagen een flexibel, efficiënt en sterk comfort- en veiligheid verhogend passagiersysteem te realiseren zou op de passagiersmarkt een troef in handen hebben wat betreft de naamsbekendheid en aantrekkingskracht voor passagiers.

Helaas staat de luchtvaartmaatschappij KLM niet open voor onze zorg en mogelijke oplossing en wordt het geheel door de woordvoerder afgedaan in het krantenartikel met enkel: "...willen ze meer ruimte zonder daarvoor te betalen...".