Lid worden

krant
Berner Zeitung brengt lange Nederlander in beeld

02 februari 2015

De Zwitsers zijn onder de indruk van de lange Nederlanders. Eerder al kwamen ze naar Nederland om te filmen tijdens een activiteit van de Klub Lange Mensen.

Op 26 januari jl. plaatste de Berner Zeitung het artikel "Niederländer sind die Grössten", waarvoor ze KLM-lid Robbertjan Roet geïnterviewd hadden.

Hieronder de vertaling van het artikel (met dank aan Robbertjan):


Nederlanders zijn de langsten
De Nederlanders zijn wereldwijd het langste volk. De wetenschap tast nog in het duister over de oorzaak van de bovengemiddelde lengte van Nederlanders. Gezonde voeding, maar ook de genen worden als oorzaken vermoed.

Robbertjan Roet moet meestal bukken als hij ergens binnenkomt. Ook in zijn eigen woning in Amsterdam. Het is al een lange tijd een reflex, maar "soms ben ik zo in gedachten dat ik er niet aan denk om me te bukken", vertelt de 47-jarige bankmedewerker. "En dan stoot ik mijn hoofd".
In zijn geboorteland is hij geen uitzondering, de Nederlanders zijn het langste volk op aarde. Roet meet 2,05 meter. De meeste Nederlandse deurposten zijn 2,00 meter hoog. In ieder geval tot 2003. Sinds dat jaar moeten deuren in nieuw te bouwen huizen in Nederland 30 centimeter hoger zijn. Daarvoor heeft de Klub Lange Mensen zich ingespannen. Ook Roet is daar lid van. Continuïteitsproblemen heeft de Klub niet. Gemiddeld zijn Nederlandse mannen 1,84m en vrouwen gemiddeld 1,70m. Dat is ruim 5 centimeter meer dan gemiddeld in Europa.

Probleem om partner te zoeken
De lange mensen achter de dijken hebben het niet makkelijk. Daar kan ook Robbertjan Roet over meepraten. "De meeste stoelen en tafels zijn te laag. Wij moeten lang naar meubilair op maat zoeken. In vliegtuigen moeten we vaak meer betalen voor een zitplaats met meer beenruimte. Voor lange mensen is het leven duurder.” Problematisch is ook hun liefdesleven. Roet is erg gelukkig dat hij een vrouw gevonden heeft die met 1,84m tenminste tot zijn kin reikt. Een Duitse die hij op een Europatreffen voor lange mensen heeft ontmoet. "De meeste mannen willen graag een vrouw die niet al te veel kleiner is dan zijzelf", weet hij. Het is veel praktischer als je niet steeds moet bukken: "Lange vrouwen zijn nog kieskeuriger, vorig jaar is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat zij kleinere mannen meestal links laten liggen".

De wetenschap tast in het duister
De wetenschap tast nog in het duister hoe het komt dat Nederlanders het langste volk op aarde zijn geworden. Twee factoren spelen een rol bij groei: genen en levensomstandigheden. Het is mogelijk dat elk volk een maximumlengte heeft, een soort genetisch plafond dat gedurende een aantal generaties bereikt wordt. Het genetisch plafond van Nederlanders zou bijzonder hoog uitgevallen kunnen zijn. En hun eiwitrijke voeding - meer kaas en melk dan andere volken - zou erg groeibevorderend kunnen zijn.
"Dat is nog niet wetenschappelijk bewezen", stelt Yvonne Schönbeck, groeideskundige aan het instituut voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) in Leiden, ze verheldert: "vast staat slechts dat verbeterde hygiëne, voeding en gezondheidszorg ervoor zorgen dat mensen langer worden. Meer dan vijftig jaar geleden waren de Amerikanen de langsten ter wereld. Maar sinds zij ongezonder zijn gaan eten, groeien zij slechts nog in de breedte en zijn ze ingehaald door de Nederlanders."

Berner Zeitung maandag 26 januari 2015, Kerstin Schweighöfer.