Lid worden

column
Column: Gerelativeerde lengte in China

30 april 2016

Ik was vorige week in China voor werk, en er kwam een Chinese collega die ik nog niet eerder ontmoet had naar me toe. Ze vertelde dat ze heel blij was om mij te zien, omdat ze met haar 1,73m altijd de langste was tussen haar collega’s en vrienden, en nog nooit had ze een vrouw gezien die zo lang was als ik.

Het verplichte 'alle Nederlanders zijn zo lang’ gesprekje volgde, maar dit keer had ik daar iets meer geduld voor dan normaal.

Ik had namelijk een soortgelijke ervaring toen ik een paar weken geleden meeliep in de modeshow van Pretty Tall Fashion in Hoofddorp. Met mijn 1.88m ben ik voor de Chinezen misschien superlang; in Nederland is het bovengemiddeld, maar niet extreem. En ik zie natuurlijk ook wel eens vrouwen die langer zijn dan ik, maar zelden zie ik er zoveel tegelijk… 

Toen ik de andere dames die ook in de modeshow liepen ontmoette, bleek ik een van de kleinste te zijn; verschillende lengtes tussen mijn schamele 1,88m en een fantastische 2,05m waren vertegenwoordigd.

Voor het eerst voelde ik me klein, moest ik omhoog kijken en kreeg ik enig begrip voor hoe mijn vriendinnen zich voelen naast mij. Hoewel dat nieuwe perspectief best bijzonder was, voelde ik me ook een beetje ongemakkelijk. Ik ging een stukje rechter lopen maar dat mocht niet baten. Waar ik normaal meestal boven de menigte uitsteek, was ik nu het kleintje.

Over het algemeen voel ik me toch prettiger als ik over alle hoofden heen kan kijken en het overzicht heb (misschien toch maar eens een onderzoekje starten naar het causaal verband tussen lengte en de mate van control-freakerigheid…).

Het bleek maar weer: alles is relatief. Voor de Chinezen is 1,73m lang, en ben ik met 1,88m een bezienswaardigheid, maar in Nederland kan ook ik gemakkelijk het kleintje zijn!

Karen
@Tallwife

Foto: modellen Mirre, Renée, Fleur, Karen en Miriam voor aanvang van de modeshow 12 april jl.