Lid worden

column
Column: Krap

08 mei 2018

Het was een aantal jaren geleden. Ik sta in de trouwzaal van het gemeentehuis, als fotograaf. Ik maak een klein rondje door de zaal om eens te kijken hoe alles eruitziet. Het is altijd bijzonder om te zien dat die zalen mooi zijn, indrukwekkend en toch niet handig voor iemand voor mijn lengte en postuur. Want zoals ik al eerder eens zei, ik ben gewoon lang maar daarnaast ben ik uitgesproken niet smal. En ze proberen toch altijd zoveel mogelijk mensen in de ruimte te krijgen, dus dat is dubbel onhandig. Als ik ergens ga zitten zit ik krap, wil ik ergens doorheen bewegen, dan zit ik ook krap. En wil ik vanuit een mooie hoek een foto maken zit ik krap tussen een vaas en een raam.

Nu is het nog wachten op het bruidspaar. Ik ga sta voor het gemeentehuis reikhalzend uit te kijken naar de trouwauto. En ja… daar in de verte! De trouwauto komt aangereden, mooi boeket op de motorkap en een blij bruidspaar erin. Ze stappen uit, hij helpt haar met de jurk en door een haag van klappende mensen gaan ze het stadshuis in. Gevolgd door een
drukke man die zich weinig van het protocol aan lijkt te trekken en die met een gehaast “sorry, ik moet erdoor” zich een weg door de haag heen werkt. Beetje raar, maar oké, het zal.

In de trouwzaal kom ik erachter dat die lompe hork de Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS) en het bruidspaar op deze mooie dag gaat trouwen. We zijn 15 minuten verder, inmiddels heeft hij vier domme fouten gemaakt in zijn vreselijke toespraak, de handtekeningen zijn gezet en het gemeentelijk huwelijk is voltooid. Op naar de kerk.
Buiten staat een haag van schoolkindjes, de bruid is juf, en ik sta aan het eind van de haag om foto’s te maken van het bruidspaar dat door de haag heen komt. En wie komt er als eerst aan? De hork, wederom met verontschuldigingen in de toon van “Sorry, maar ik heb haast”. Te laat binnen, te vroeg weg en een vreselijke toespraak. Dat kan ik beter dacht ik nog.

Het is vier jaar later en ik ben sinds afgelopen juli nu ook een BABS. Mijn doel: Het beter doen dan die hork. En bijkomend voordeel, ik sta nu altijd op de plek in de trouwzaal waar plek genoeg is. Daar sta ik dan, in mijn toga die te kort is met mijn fleurige sokken... en die toga, ook die zit krap.


Patrick Deters
@pjgdeters

Patrick Deters is docent, fotograaf, comedian, columnist en een iets langer mens. Met zijn 1,97m is hij een kleintje onder de reuzen, maar mondig genoeg om zichzelf langer te vinden.