Lid worden

Column: Lange vrouwen, korte mannen

12 oktober 2015

Zo, mijn eerste column. Waar zal ik beginnen? Het spreekt voor zich dat ik lang ben, maar met 1,88m waarschijnlijk een kleintje vergeleken bij sommigen van jullie. Ik was nooit zo heel erg bezig met het feit dat ik lang ben, kon altijd redelijk slagen voor kleding, voelde me op school nooit superongemakkelijk, dus al met al, not a big deal. Tot een paar jaar terug, toen het heel erg zichtbaar werd omdat ik mijn man tegenkwam. Die is namelijk een stuk kleiner dan ik.

Er heerst helaas nog steeds een taboe op de ‘lange vrouw – korte man’ combinatie in relaties, bij zowel mannen als vrouwen. Niet alle mannen voelen zich op hun gemak bij een langere vrouw, en veel lange vrouwen willen liever geen kortere man. Iets met veiligheid, bescherming en geborgenheid geven/krijgen is vaak het argument.
Het stenen tijdperk waar de mannen hun vrouw moeten beschermen tegen krijgers van andere stammen is al even voorbij, dus het beschermings-argument is wat mij betreft wat achterhaald. Veiligheid, geborgenheid, bescherming is geen fysiek aspect, maar meer een vorm van hoe je elkaar aanvult en er voor elkaar bent, van beide kanten. Dat staat los van lengte.

Eerlijk is eerlijk: ik zei vroeger ook dat ik een man wilde die minimaal even lang was. Gelukkig realiseerde ik me tijdig dat ik deze meneer niet wilde laten lopen om een paar centimeters alleen, en dat ik andere dingen in een relatie belangrijker vond. Ons lengteverschil is ongeveer vijftien centimeter, maar wij hebben er geen probleem mee, en we lachen er samen om als ik chocola op de bovenste plank verstop. Wij zien het niet eens meer, en merken het alleen af en toe als er mensen omkijken, want dat gebeurt wel. Laat ze maar kijken.

Uiteindelijk is lengte slechts een getal, en het is jammer als mannen en vrouwen een partner afwijzen alleen omdat die ander langer of korter is. Dat is net zo oppervlakkig als iemand afwijzen op gewicht, huidskleur of omdat z’n haar de verkeerde kant op krult.

En of ik me veilig, geborgen en beschermd voel: jazeker, meer dan ooit. Ik weet zeker dat krijgers van andere stammen geen schijn van kans maken tegen hem.
 

Karen Brookfield


In september verscheen in het XLLL magazine de column van Patrick Deters 'Dienstkeuring'.
Meer weten over de schrijvers van deze Duo Column? Lees hier de aankondiging van begin september.