Lid worden

Column: Verhuizen en klussen…

05 november 2015

Het is bijna zover, ik zit in een leeg huis. Een troosteloze bedoening waarbij ik achter mijn laptopje de laatste woorden in mijn oude huis zit te typen, omringd door allemaal dozen.

Vier dagen alleen maar dozen inpakken en bijna nog meer vuilniszakken vullen. Grote schoonmaak op een schaal die al jaren niet is gebeurd (en dat merk je)! Je zou toch denken dat ik dat eens zou leren. Maar ja, morgen komt er een verhuiswagen en allemaal vrouwen en mannen die wel weten wat ze doen en die brengen alles naar mijn nieuwe stekkie. Ieder doet daar waar hij goed in is.

Waar ben ik goed in? Nou! Zoals aan iedere verhuizing gaat er klussen aan vooraf! En daar helpt lengte absoluut in je voordeel… tenminste, vaak. Want als er een plafond uit moet, dan kun je op een trapje staan rekken en bij iedere halve meter het trapje verplaatsen. Of je vraag een langer iemand, die zet zijn (of haar natuurlijk) handen onder een plaat en loopt het plafond gewoon los. Ik ben niet zo heel groot, slechts 197 cm, maar ik wordt om een of andere reden altijd gevraagd of ik de lampen kan monteren… En klusje dat ik samen met een gezellig stevig kratje bier (en ik ben daarin niet heel merkentrouw hoor) heel goed afkan!

En niet omdat ik gelijk aan de drank ga als ik een plafonnière monteer, maar het is juist die 30 cm die ik wel net even nodig heb. Ieder huis is weer een verrassing wat je tegenkomt. Want hoewel ik weet dat er eigenlijk drie draadjes uit je plafond horen te komen kom ik nog veel huisjes met 2 draadjes tegen (inclusief mijn eigen hoor). Dat geeft niet, ik begin er ook al aardig routine in te krijgen… lamp uitpakken, kijken hoe je dit ding tegen het plafond aan krijg, schroeven klaar leggen, de draden door de onderkant van de houder steken, het kroonsteentje verbinden, alles vast schroeven en dan een lamp erin draaien. En daar zit meestal wel de grootste verrassing, want inmiddels heb ik meerdere keren een lamp erin gedraaid die gelijk begon te branden. En helaas net zoveel keren heb ik de draden door de onderkant van de houder gestoken om vervolgens een opdonder te krijgen. En knallende ervaring… gelukkig geleiden kratjes bier gewoon heel slecht! Je zou toch echt denken dat ik het eens zou leren.

Patrick Deters
@pjgdeters


De columns uit 'DuoColumn' verschijnen maandelijks en worden afwisselend geschreven Karen Brookfield en Patrick Deters.

Nog even teruglezen? Dat kan:
Lange vrouwen, korte mannen (Karen Brookfield, website - oktober 2015)
Dienstkeuring (Patrick Deters, XLLL magazine - september 2015)

De eerstvolgende column (van Karen) zal verschijnen in de december-editie van het XLLL magazine.
Meer weten over de schrijvers van deze DuoColumn? Lees hier de aankondiging van begin september.