Lid worden

krant
De langste man van de Verenigde Staten is overleden

01 september 2021

De langste man van de Verenigde Staten is overleden. Igor Vovkovinsky was 234,5 centimeter lang en hij woog 172 kg. Zijn moeder liet op Facebook weten dat haar zoon is gestorven. Hij werd 38 jaar en hij stierf aan een hartziekte. 

De in Oekraïne geboren man kwam in 1989 als zevenjarige naar de VS voor de behandeling van een tumor in zijn hoofd. Die ziekte zou ervoor hebben gezorgd dat hij als kind over ongewone hoeveelheden groeihormoon beschikte. Op zijn 27e werd hij door Guinness World Records uitgeroepen tot langste man van de VS. 

Door ijn imposante lengte groeide Vovkovinsky uit tot een bekende Amerikaan. Maar volgens zijn broer Ladan had hij liever 'een leven in de schaduw gehad'. Hij verscheen op tv in The Dr. Oz Show en stond hij in 2009 in de belangstelling tijdens een campagnebijeenkomst van president Barack Obama. De boomlange Igor droeg daarbij een shirt met de tekst: 'World's Biggest Obama Supporter'. De Amerikaanse president kon de grote Igor niet missen en schudde hem voor het oog van de camera's de hand.

In 2013 speelt hij een opvallende rol door in Zweden tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival zangeres Zlata Ognevich uit zijn vaderland het podium op te tillen. Zijn grote hobby's waren vissen en reizen, vertelt hij tijdens het Songfestival. Ook onthult hij dat mensen vaak verbaast reageren als ze horen dat hij - ondanks zijn duizelingwekkende lengte - al 17 jaar auto rijdt.

Schoenen In 2012 doet hij nog een oproep voor een crowdfunding. Igor loopt dan al maanden met pijnlijke voeten, maar hij kan zich geen speciale schoenen veroorloven. Het benodigde bedrag van US$ 16.000,- is binnen een mum van tijd binnen. Schoenenproducent Reebok besluit echter gratis speciaal schioeisel te laten maken.

De laatste maaltijd van Igor was volgens zijn moeder een stuk traditionele 'Kiev cake' en een Fanta. Zijn familie was in zijn laatste uren bij hem.

 

Bron: De Telegraaf (augustus 2021)