Lid worden

DNA kan buitengewone lichaamslengte voorspellen

04 december 2013

Een recent onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam heeft aangetoond dat DNA kan worden gebruikt om groter dan gemiddelde lengte te voorspellen. Dit kan nuttig zijn in strafrechtelijke onderzoeken (waarbij bijvoorbeeld identificatie van verdachten van belang is) en bij het vaststellen of een kind een extreme lengte zal bereiken als volwassene, aldus de onderzoekers.

De studie onderzocht 770 extreem lange volwassenen en meer dan 9.500 volwassenen van normale, gemiddelde lengte op 180 DNA-varianten die eerder gekoppeld waren aan normale lengteverschillen. Meer dan negentig procent van de DNA-varianten toonden een effect op de lengte bij lange mensen, waarbij veertig procent significant was. Het voorspellen van grote lengte bij deze DNA-varianten heeft geresulteerd in een nauwkeurigheid van 0,75 op een schaal van 0,5 (volledig willekeurige voorspelling) tot 1,0 (exacte juiste voorspelling).

De bevindingen verschenen op 20 november 2013 in het tijdschrift Human Genetics.
Het onderzoek is uitgevoerd onder leiding van professor Manfred Kayser van de afdeling forensische moleculaire biologie. Kayser heeft eerder positieve resultaten geboekt met onderzoeken naar DNA-varianten voor het voorspellen van oogkleur, haarkleur en leeftijd.
Verder hebben onderzoekers van de departementen Kindergeneeskunde, Endocrinologie en Klinische Genetica meegewerkt, waaronder Emile Hendriks. Emile promoveerde eind 2012 bij het Erasmus MC op een onderzoek naar de nadelige werking van groeiremming voor de vruchtbaarheid van vrouwen, waar we op 13 december 2012 over berichtten.

Met betrekking tot dit DNA onderzoek verwacht professor Kayser dat de komende tijd, door nieuwe kennis over lengte gerelateerde genetica, de nauwkeurigheid nog verder zal toenemen in het voorspellen van lange gestalte uit DNA, en uiteindelijk het volledige scala van lichaamslengte.

“In forensisch onderzoek kan DNA-gebaseerde voorspelling van uiterlijke kenmerken zoals lengte, oogkleur, haarkleur en leeftijd zeer nuttig zijn. Onbekende misdaders waarvan conventionele DNA-profielen niet bekend zijn bij de opsporingsinstanties zullen met de huidige DNA-identificatie niet getraceerd kunnen worden”, aldus professor Kayser. De resultaten van dit onderzoek kunnen de politie dan ook helpen bij het identificeren van dit soort verdachten.

Er zijn daarnaast ook medische voordelen voor kinderen met bepaalde groeiproblemen. DNA-gebaseerde voorspelling van extreme lichaamslengte is relevant in de kindergeneeskunde voor het inschatten van de verwachte lichaamslengte van een kind in de volwassenheid. De uitkomst kan helpen bij het overwegen van een groeiremmende behandeling, zoals een epifysiodese.

 

Bron: Erasmus Medisch Centrum Rotterdam en Springer Science+Business Media