Lid worden

internet
Een goed gesprek op niveau

14 januari 2014

Met een lengte van 1.55m heeft kunstenares Adi Marom altijd last gehad van ‘het kleintje van de klas’ te zijn tijdens haar school- en studie-periode. Adi, geboren in Israel, woont in New York en heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van nieuwe technologieën in de kunst.

Geïnspireerd door haar eigen lengte heeft Adi ‘Short++’ gemaakt. Een paar interactieve robot-schoenen, te bedienen met je iPhone, die het mogelijk maakt je eigen lengte aan te passen wanneer dit nodig is in het dagelijkse leven. Speciaal in face-to-face gesprekken met een langer persoon is het relatief makkelijk om elkaar in de ogen te kijken door middel van de schoenen van Adi.


Door haar eigen (beperkte) lengte, vroeg ze zich af waarom de mens eigenlijk niet in staat is om zijn postuur aan te passen, zoals in het dierenrijk. Er zijn diverse dieren die hun eigen omvang tijdelijk kunnen vergroten om indruk te maken op andere dieren, of om ze af schrikken. Adi Marom paste dit idee toe en vertaalt het naar een soort menselijke evolutie: het toepassen van technologische aanpassingen om de mens veelzijdiger te maken door een aanpasbare lengte.

Marom wil op een humorvolle manier aandacht vragen voor de impact van fysieke ongelijkheden waar we als mens mee hebben te leven in onze dagelijkse interacties. Als onderdeel van haar afstuderen aan de New York University ontwierp ze haar robot-schoenen. De uitdaging zat erin om de constructie niet te zwaar te maken en comfortabel om te dragen. Daarnaast moet de lift-constructie het gewicht van de drager snel en soepel omhoog kunnen brengen. Dat de robot-schoen herrie maakt en niet helemaal praktisch is, neem Marom op de koop toe.

In 2011 stond Adi Marom in het Museum of Modern Art tijdens de expositie Talk To Me met haar ‘Short++’ robot schoenen. Daar kwam ze kunstenaar Hans Hemmert tegen die daar ook exposeerde. Ruim 6.000 km uit elkaar hadden beide kunstenaars met hetzelfde idee gespeeld en een uitwerking ervan gemaakt.

Duitser Hemmert had (in Berlijn) bedacht om niet één persoon omhoog te brengen, maar om meerdere mensen verhogers onder hun voeten te plaatsen. Als je bij iedereen een soort dikke schoenzolen onder de schoenen plaatst, zodat iedereen twee meter lang wordt, kun je elkaar gewoon allemaal in de ogen kijken! Dus tijdens dat feestje geen nekpijn van het omhoog kijken als je wat kleiner bent, of rugpijn van het bukken als je bovengemiddeld lang bent. De verhogers van Hemmert maken dat gesprek op gelijk niveau mogelijk!

Bron: Museum of Modern Art New York, AdiMarom.com en www.core77.com