Lid worden

column
Een paar uur de omgekeerde wereld bij de recordpoging

03 juni 2019

In mei van dit jaar ging de oproep het land in: Wie doet er mee aan de recordpoging met lange mensen in Utrecht? Het huidige record stond op 136 mensen in Australië en in Nederland moeten we dit toch wel gaan redden! De voorwaarden: vijf minuten in één ruimte zijn, waarbij de heren langer dan 1.90m moeten zijn en de dames langer dan 1.80m.

Zelf hoorde ik het op de radio, thuisgekomen vertelde ik het mijn 1 meter 92 lange vriend en we besloten al snel om op donderdag 30 mei 2019 (hemelvaartsdag) een middagje Utrecht te plannen. In het Guinness Book of Records, dat is toch wel een bucketlist dingetje!

Het opmeten van iedereen, heerlijk buiten voor stadion Galgenwaard, was een serieuze aangelegenheid voor de organisatie, al werd dit wel met veel gelach gedaan. De schoenen moesten uit (vriendlief had speciaal nieuwe sokken aan getrokken) en van het gemeten resultaat werd een foto gemaakt. Voor sommige deelnemers was het nog even spannend, een paar centimeter krimp zou geen deelname voor hen betekenen. De langst gemeten man was 2.23m, de langst gemeten vrouw was 2.01m.

Voor de aanwezigen was het een paar uur omgekeerde wereld. Daar waar normaal de lange mensen overal bovenuit steken, was dit vanmiddag niet het geval. En ik, die in de wijde wereld toch wel als ‘gemiddeld’ door het leven ga, voelde me klein, erg klein. Ik vond het hilarisch dat ik op de tribune drie treden hoger stond, maar de jongeman voor mij nog steeds langer was. Maar in de gesprekken was het duidelijk: bij de Klub van Lange Mensen hoefden ze een keer niets uit te leggen over hun lengte, wat fijn!

Uiteindelijk verzamelden zich, in meer dan zeventien vakken van vijftig enthousiaste deelnemers, meer dan 850 lange mensen. Vanuit verschillende hoeken klonk gezang, wat het ‘lijflied der lange mensen’ zou kunnen zijn: ‘Lang zullen ze leven’. Na de verplichte vijf minuten werd er afgeteld en met luid gejuich werd het record gevestigd. Of zoals de aanwezige pers het al mooi al beschreef: het huidige record werd verpulverd!

Toen we met een grote groep lange mensen bij de bushalte richting Centraal Station stonden, was het meest besproken onderwerp toch ‘lengte’. Mijn vriend, die doorgaans ook wel boven veel mensen uitsteekt, voelde zich hier ‘the tiniest of tall’. Of het record daadwerkelijk in het Guinness Book of Records komt, is nog niet bekend. Uiteraard gaan we hier wel voor duimen, de bewijzen zijn er er de ervaring was geweldig!

Marjelle Kooijman

Marjelle heeft haar eigen site gejelldig.nl waar ze haar zogenaamde 'typsels' plaatst. Ze is professioneel schijfster, communicatiemedewerker en we vroegen Marjelle om haar belevingen tijdens de recordpoging te verwoorden tot een column.