Lid worden

Europatreffen 2015 in Zürich: mooi maar duur

07 juni 2015

Het Europatreffen van lange mensen werd dit jaar georganiseerd in Zürich door onze Zwitserse zustervereniging. In de week van Hemelvaart verzamelden zich daar circa 270 deelnemers waarvan het merendeel uit Zwitserland (165) en Duitsland (70) kwamen. Uit Nederland waren er slechts 3 deelnemers waaronder de hoofdredacteur van het clubblad Robbertjan Roet (op persoonlijke titel).

 

Het programma liep van zondag tot zondag (10-17 mei) met een verkenning van de stad en sociale activiteiten in de eerste dagen en het officiële welkomst diner op donderdagavond. De Zwitsers hadden leuke interessante typisch Zwitserse activiteiten op het programma gezet. Een workshop hoge kwaliteits chocolade (firma Lindt-Sprüngli) maken, Zwitserse kaasfondue in een bos en een excursie naar de grote waterval in de Rijn bij het pittoreske historische stadje Schaffhausen.

WorsteltoernooiSneeuw

Verder een traditioneel Zwitsers worsteltoernooi op houtzaagsel en een uitstapje hoog de berg op met de stijlste tandradbaan ter wereld (stijgingspercentage tot 48%). Daar een sneeuwbalgevecht in de dikke sneeuw en met een kabelbaan weer naar beneden. Verder waren er de gebruikelijke stadsbezichtingen en feestavonden zoals een afsluitende gala-avond die voor deze gelegenheid in het Kongresshaus van Zurich werd gehouden.

Kaas Fondue

"Het was zes dagen fantastisch warm weer (20-27 graden) en één hele dag bijzonder slecht weer met harde regen. Toen we die dag boven op de berg waren sneeuwde het zelfs hard!" aldus Robbertjan. "Er waren erg weinig Nederlanders: Gerard, Geert en ik vanuit Nederland. Daarnaast Henk (woonachtig in Duitsland) en 2 Nederlandse dames die al 30 jaar in Zwitserland wonen."
Reden voor de lage opkomst uit Nederland waren zeker ook de hoge prijzen in Zwitserland. Prijzen voor de welkomstavond en gala diner varieerden tussen 80 en 110 Euro (exclusief drank).
"Het was inderdaad wel erg duur! Een biertje op de welkomst- en gala-avond kostte 8 Euro en een fles wijn tussen 54 en 80 Euro. Een fles mineraalwater maar liefst 10 Euro!"
In ons clubblad XLLL van september zal Robbertjan uitgebreid verslag doen van het evenement.

Het Europatreffen van lange mensen is een jaarlijks terugkerend event en wordt in 2016 alweer voor de 49ste keer georganiseerd. Volgend jaar door Klub Langer Menschen - Bezirk Nürnberg in Neurenberg, Beieren (Duitsland). Zoals gebruikelijk vindt dit plaats in de Hemelvaartsweek. Houd onze site en Facebook/Twitter in de gaten voor verdere updates hierover eind van het jaar. Voorlopige informatie is reeds te vinden op hun website (zie link hieronder).

http://www.europatreffen2016.eu/index.php/en/ 

De deelnemers uit Nederland