Lid worden

Gezocht: lange M/V die opgeleid wil worden tot roeikampioen!

30 augustus 2014

Roeien De Holland Acht, jarenlang het vlaggenschip van het Nederlandse roeien, staat bij het WK 2014 in eigen land niet in de finale. Vandaag, op dag 7 van de WK, werden medailles verdeeld in zeven bootklassen. De twee Nederlandse boten in de finales eindigden naast het podium.

In het NRC van vandaag meldt bondscoach Nico Rienks dat de roeibond wel een wervende advertentie zou wel willen plaatsen:
'Wij bieden: een professionele opleiding in het splinternieuwe Olympisch trainingscentrum bij de Amsterdamse Bosbaan, met uitzicht op een internationale sportcarrière. Functievereisten: een minimale lichaamslengte van 1.90 m en een gewicht van 90 kilo bij de mannen en 1.80 m en 80 kilo bij de vrouwen. Verder: duurvermogen, spierkracht en de bereidheid om de maatschappelijke carrière uit te stellen. Roei-ervaring is beslist geen vereiste.'

Rienks wil een nieuwe groep over een toekomst in het roeien laten nadenken: de grote mannen en vrouwen in andere sporten die daar nooit de top kunnen halen. De basketballer die net niet handig genoeg is met de bal, de rugbyer met te weinig spelinzicht.

Zij zijn van harte welkom bij de roeibond. Want de bond heeft de ambitie om aansluiting bij de wereldtop te krijgen en dat vergt een bredere basis dan nu. ,,We zijn het langste volk ter wereld, maar hebben als sport nog te weinig massa voor de wereldtop", zegt Rienks, zelf een van de meest succesvolle Nederlandse roeiers ooit. ,,Het wordt tijd voor een campagne."

Zo'n campagne moet vooral de Holland Acht, jarenlang het vlaggenschip van het Nederlandse roeien, weer vaart kunnen geven. Want de Acht maakt moeilijke tijden door. Vorig jaar nog succesvol met brons op de EK in Sevilla en bij de internationale wedstrijden in Luzern, maar dit jaar gevangen in een negatieve spiraal. Op dezelfde toernooien kwam de Acht niet verder dan troostfinales; zondag ontbreekt de ploeg in de WK-finale, die deze week in Amsterdam plaatsvindt. Het steekt Rienks. ,,De Acht is toch het koningsnummer. Daarin kom je uit voor Nederland, roei je tegen Duitsland. Natuurlijk is voor een roeier de skiff (eenpersoons roeiboot, red.) het mooiste, en als dat niet kan dan doe je het met z'n tweeën of vieren. Maar de Acht heeft mij als mens het meeste gebracht, een levenslange relatie met teamgenoten."

Rienks won in 1988 olympisch goud in de dubbeltwee, met Ronald Florijn. Het koppel vormde het stuwende hart van de Holland Acht die in 1996 in Atlanta goud won. ,,We zaten daarin met zeven medaillewaardige roeiers. Die hebben we nu niet." En juist in meermansboten als de Acht is het succes maakbaar, zijn er met een goede organisatie medailles af te dwingen. ,,We moeten nu beginnen", zegt Rienks. ,,Trek er maar zes jaar voor uit. Een medaille in Rio (2016) kun je vergeten, we moeten ons op Tokio (2020) richten."

De Holland Acht is niet langer een prioriteit voor de roeibond; dat zijn de vier-zonder-stuurman (goud op het WK in 2013) en de twee-zonder (brons in 2013). De Acht is voor talentontwikkeling, en heeft simpelweg mindere roeiers dan de vier en de twee.

Nederland zal moeten kiezen in welke boten het investeert. De roeibond is gekort en moet het doen met twee miljoen euro per jaar, terwijl er tien miljoen nodig is. De Acht kost 565.000 euro per jaar, een skiffeur als Roel Braas drukt voor 165.000 euro op de begroting, een vier kost 285.000 euro. Hessel Evertse, technisch directeur van de bond: ,,Als je een half miljoen wordt gekort, betekent dat dus een hele acht eruit, of een vier en een twee."

De technisch directeur, die tot 2012 hoofd topzeilen bij de zeilbond was, weerspreekt dat er een verband is tussen breedtesport en topprestaties. ,,We zijn helemaal geen klein roeiland, komen met 32.000 leden op de derde plaats in de wereld." De grillige prestatiecurve van de Holland Acht is meer het gevolg van een maatschappelijk probleem. Rienks: ,,Je moet vijf tot tien jaar van je leven ervoor willen geven. Het vraagt veel moed om na je studie je carrière jaren uit te stellen."

Rienks vult zijn advertentie aan: lef gevraagd.

Wie durft?

Bron: NRC