Lid worden

Groei is een positieve indicator van gezondheid

18 maart 2013

De Belgische website Knack kondigde op 18 maart j.l. een artikel in het maartnummer van het tijdschrift Bodytalk aan over het effect van gezondheid op de lengte. Volgens het artikel is de Nederlander gemiddeld 4 centimeter groter dan een Belg. Vlamingen zijn gemiddeld 1 centimeter groter dan Walen. Belgen denken vaak dat ze kleiner zijn dan Denen, Noren en Zweden, maar ze zijn van dezelfde lengte.

Volgens Mathieu Roelants van de dienst Jeugdgezondheidszorg aan de KU Leuven is groei is een positieve indicator van gezondheid. Een volk dat groter wordt, heeft het in de regel goed. “Lichaamslengte is een spiegel van het welvaartsniveau van een maatschappij,” “Hoe hoger het welvaartspeil, hoe makkelijker mensen toegang hebben tot voedingsmiddelen en hoe minder infecties ze doormaken dankzij vaccinaties, antibiotica en een goede hygiëne.
Volgens hem zijn er aanwijzingen dat de lengtegroei langzaam aan een plafond bereikt, dat tonen althans de Nederlandse groeistudies waarbij de groeicurve stilaan naar een plateaufase neigt.

Lees meer over dit Belgische artikel in Media