Lid worden

Internationaal overzicht vliegtuigstoelen

28 april 2013

Skytrax, de grootste vergelijkingssite van vliegtuigstoelen, geeft op haar website een overzicht met de ruimte (seat pitch) tussen de vliegtuigstoelen van maatschappijen die op middellange- en lange afstanden vliegen. Er wordt, voor zover mogelijk, een onderscheid gemaakt tussen first- en business class, premium economy en economy. De afstanden zijn weergegeven in inches (bij omrekening naar centimeters moet met de factor 2,5 vermenigvuldigd worden).

Zo zien we dat bij de Europese vliegtuigmaatschappijen in de economy class, de meeste ruimte tussen twee rijen met stoelen, namelijk 82,5 cm,  beschikbaar is bij Estonian Air (vliegroutes op Estland en Rusland), Olympic Airlines (vliegroutes met name van en naar Griekenland), TAP Portugal (met name gericht op Europa) en Thomson Airways ('s werelds grootste chartermaatschappij met vluchten vanuit het VK en Ierland naar Europa, Afrika, Azië en N-Amerika, waarbij ze alleen op lange afstanden deze ruimte hanteren). Vliegtuigmaatschappij KLM staat in de lijst met een afstand van 77,5 cm. Voor de duidelijkheid, het betreft de afstand tussen twee rijen stoelen (hetgeen niet hetzelfde is als de beenruimte tussen de voorkant van de zitting en de achterkant van de stoel ervoor).

Wereldwijd is Amerikaanse maatschappij WestJet aanvoerder van de lijst (binnen de economy class)! Zij plaatsen de vliegtuigstoelen tot 87,5 cm uit elkaar. Helaas kunnen we als Nederlanders niet heel makkelijk deze ruimte benutten: WestJet vliegt enkel binnen de Verenigde Staten en Canada.  

Op de site van Skytrax staan ook plattegronden van alle vliegtuigen en tips, welke stoel het best gekozen kan worden. Ga hier naar de site.