Lid worden

Lange Brit van 2.29m overleden

25 februari 2015

De Brit Christopher Greener is eerder deze maand overleden op 71-jarige leeftijd. Christopher is ruim veertig jaar met zijn lengte van 2.29m, de langste man van Groot Brittanië geweest. In 2007 werd deze titel overgenomen door Neil Fingleton (2.32m).

Christopher heeft een aantal jaren in het nationale Engelse basketbal-team gespeeld en diverse rollen als acteur gehad.
Hij had sinds zijn jeugd last van een hypofysetumor die de oorzaak was van zijn enorme groei. De tumor zorgde voor vergrote groeihormoonproductie. Deze aandoening wordt ook wel Acromegalie genoemd. Rond zijn dertigste is de tumor verwijderd. Christopher had jaren veel fysieke ongemakken door slechte botten en een vergroot hart.

Acromegalie is een hoogst zeldzame aandoening; in Nederland wordt deze diagnose jaarlijks bij vijftig tot honderd patiënten gesteld. Het komt vooral voor bij volwassenen en een enkele keer ook bij kinderen (dan wordt het gigantisme genoemd). Nederlander Rigardus Rijnhout (geboren in 1922 - overleden in 1959) leedt onder andere aan Acromegalie. Hij stond door zijn lengte van 2.38m bekend als de Reus van Rotterdam.

De Brit Christopher Greener wordt 1 maart begraven. De voorbereidingen voor zijn begrafenis zijn in volle gang, waarbij een speciale passende kist wordt gefabriceerd en de ruimte van twee begraafplekken wordt gebruikt als laatste rustplaats.

 

Bron: ITV, Wikipedia en Nederlandse Hypofyse stichting