Lid worden

Lange mensen hebben minder kans op een hartaanval

23 december 2013

Nieuw onderzoek wijst uit dat lange mensen minder kans hebben op verkalkte slagaders wat betekent dat ze minder gevoelig zijn voor hartaanvallen.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat lengte goed kan zijn voor je gezondheid, omdat het risico van het hebben van een opeenhoping van plaque aanzienlijk kleiner is als je bovengemiddeld lang bent. Plaque is een schadelijke aanslag of afzetting van een substantie van kalk en cholesterol in de bloedvaten. Plaques in bloedvaten zijn verre van onschuldig. Naar schatting wordt veertig procent van de acute hersen- en hartinfarcten veroorzaakt door het scheuren van zo'n plaque.

Michael Miedema, onderzoeks-cardioloog van de Minneapolis Heart Institute Foundation, verrichtte onderzoek bij 2703 patiënten. Hij gaf aan: 'Een mogelijke verband tussen lengte en coronaire hartziekten is eerder aangetoond in verscheidene studies, maar onderbouwing van deze relatie was niet duidelijk. In onze studie wordt aangetoond dat de relatie komt door de opbouw van plaque in de slagaders.’  De studie is de eerste die de relatie tussen de lengte van volwassenen en de aanwezigheid van kransslagadercalcium  (CAC) in een grote populatie onderzocht.

De studie gebruikte CT-scans om de aanwezigheid van CAC, een directe marker van plaque in de slagaders die het hart voeden, in patiënten te onderzoeken. De CT-scans laten zien dat er maar liefst 30 procent minder plaque opbouw gebeurt bij de lange mannen en vrouwen, hetgeen in een lager risico op hart-en vaatziekten resulteert . Kransslagadercalcium (CAC) is een sterke voorspeller van toekomstige hartaanvallen met een bijna 10-voudige toename van het risico van hartziekten bij patiënten met verhoogde niveaus van CAC.

Gezien de verschillen in lengte tussen mannen en vrouwen zijn de resultaten van het onderzoek hiervoor gecorrigeerd. Maar de relatie was consistent bij zowel mannen als vrouwen. Ook na correctie van de resultaten op standaard cardiovasculaire risicofactoren zoals leeftijd, roken, hoge cholesterol en diabetes, bleven de resultaten overeind.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Circulation Cardiovascular Imaging, een tijdschrift van de American Heart Association.

Bron: Circulation Cardiovascular Imaging en Daily Mail Online