Lid worden

onderzoek
‘Lange mensen kunnen afstanden beter inschatten’

01 september 2016

Lange mensen ontwikkelen gedurende hun leven vermoedelijk een beter ruimtelijk inzicht, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Bij het inschatten van afstanden in een donkere ruimte presteren lange mensen beter dan personen met een relatief kleine lichaamslengte.

Dat komt waarschijnlijk omdat ze meer neerkijken op de objecten in hun omgeving en daardoor gedurende hun leven beter leren om afstanden in te schatten.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances.

Bal
De wetenschappers van Ohio State University kwamen tot hun bevindingen door 12 kleine (1,55 tot 1,65 meter) en 12 langere proefpersonen (1,75 tot 1,85 meter)  in een zwak verlichte ruimte te laten plaatsnemen op een stoel. De proefpersonen moesten kijken naar een lichtgevende bal die op een willekeurige afstand van 3 tot 20 meter van de stoel werd geplaatst.

Vervolgens werd de bal weggehaald en kregen de deelnemers de opdracht om naar de plek te lopen waar ze dachten dat de bal had gelegen. De langere deelnemers bleken veel beter te kunnen inschatten op welke afstand van hun stoel de lichtgevende bal was geplaatst.

Sporten
De onderzoekers vermoeden dat lange mensen afstanden beter kunnen inschatten door hun blikveld. Hun ogen bevinden zich verder van de grond, waardoor ze een beter zicht hebben op objecten om hen heen en de afstanden daartussen.

"Ze kijken hun leven lang vanaf een hoger punt naar de grond", verklaart hoofdonderzoekster Ten Leng Ooi op nieuwssite ScienceDaily.

Daardoor zouden lange mensen gedurende hun leven een beter gevoel voor ruimte ontwikkelen. Daar profiteren ze volgens Ooi waarschijnlijk van bij het sporten. "Mogelijk presteren lange atleten beter op het sportveld, vooral bij tennis of voetbal."


Bron: NU.nl
Foto: Sultan Kösen, Getty Images