Lid worden

Lange mensen meer kans op trombose

02 juni 2013

Lange vrouwen lopen twee keer zoveel kans op een bloedprop in hun been (trombose) als vrouwen van gemiddelde lengte. Voor lange mannen is het risico zelfs drie keer verhoogd. Dit concludeert Linda Flinterman van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in haar proefschrift  "Risk factors for a first and recurrent venous thrombosis"

Het is voor het eerst dat er wordt aangetoond dat lichaamslengte van invloed is op het ontstaan van een bloedprop in het been. Nieuw is ook dat het verschil tussen mannen en vrouwen is onderzocht. Bovendien heeft Flinterman berekend hoe groot de kans is om na een eerste keer opnieuw trombose te krijgen.

Kans op herhaling
"Op dit moment zijn mensen die extra veel risico lopen op een tweede trombose nog niet goed te herkennen", licht de onderzoekster toe. "De meeste patiënten krijgen na een eerste trombose eenzelfde behandeling: een paar maanden medicijnen tegen bloedstolling. Maar misschien hebben patiënten met een extra hoge kans op een nieuwe bloedprop wel langere tijd baat bij medicijnen. En mensen met een laag risico kunnen wellicht eerder stoppen."

De onderzoekster volgde zo’n 5000 patiënten tot vijf jaar na hun eerste trombose. Hun gegevens vergeleek ze met controlepersonen zonder trombose. De deelnemers vulden vragenlijsten in en hun DNA werd geanalyseerd. 700 patiënten kregen in die jaren een tweede trombose.

"Mannen groter dan twee meter blijken drie keer meer kans te hebben op een bloedprop dan mannen van gemiddelde lengte. Vrouwen boven 1.80 meter lopen twee keer meer risico dan vrouwen met een gemiddelde lengte. Het verhoogde risico geldt zowel voor de kans op een eerste als een tweede trombose."

Bloed stroomt minder snel
Het effect van lichaamslengte is wel te verklaren: als je groot bent moet het bloed een lange weg afleggen vanaf de voeten naar het hart. Het bloed stroomt dan wat minder snel, waardoor de kans toeneemt dat het gaat stollen. Ook korte mensen, onder de 1.55 meter, lopen meer risico op trombose. "Hoe dat kan weten we nog niet precies. Misschien komt het doordat ze in sommige stoelen minder goed hun voeten op de grond kunnen zetten, waardoor bepaalde aders in de knel komen."

Het onderzoek werd gefinancieerd door de Hartstichting. De organisatie steunt ook vervolgonderzoek, waarin een model wordt ontwikkeld dat iemands persoonlijke risico op een tweede trombose voorspelt. In het model komen naast lichaamslengte ook onder andere zwangerschap, recente operaties en gebruik van de anticonceptiepil. Allemaal factoren die je kans op een trombose verhogen.

Meer weten over trombose? Ga dan naar de site van de Hartstichting.

Bron: Hartstichting