Lid worden

internet
Lange presidenten en kleine acteurs

12 januari 2015

Ook het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) had het al geconstateerd: lange mensen zijn vaker leiders. Shane Snow legt op LinkedIn uit hoe het zou kunnen komen (en waarom succesvolle acteurs vaak wel kleiner zijn).

Uit de gegevens van het SCP bleek dat mensen die op het hoogste niveau (kennis en verantwoordelijkheid) werkten bijna zes centimeter langer zijn dan mensen die op het laagste niveau werkten: 1.82 m tegenover 1.76 m.

Amerikaanse presidenten zijn langer
Amerikaanse presidenten zijn langer dan de gemiddelde inwoner van het land (1.82 tegen 1.79). Het is de vraag of we sneller lange mensen als leider kiezen of dat ze vanwege hun lengte een ander voordeel hebben om president te worden.

Jaren geleden ontdekten economen dat lange mensen in hun puberteit al een voordeel hadden ten opzichte van kleinere klasgenoten. En dat voordeel dat op dat moment wordt opgebouwd verklaart het verschil in salaris jaren later.

De hypothese van Shane Snow is dat lengte rond vijftienjarige leeftijd zorgt voor extra zelfvertrouwen. Dat zorgt er weer voor dat de lange mensen met dat zelfvertrouwen al snel op het pad komen dat leidt tot een leidinggevende functie later.

Kleinere acteurs zijn praktischer
Maar hoe zit het dan met bekende en goedbetaalde acteurs als Robert Downey jr., Kit Harrington, Zac Efron (allen 1.76m) en Tom Cruise (1.72m)? Volgens filmproducer Brian Hennessey zijn kleinere acteurs makkelijker om mee te werken. Niet alleen passen ze goed in het beeld, er is ook geen groot verschil met de rest van de cast.

Aan de andere kant staan tussen de best verdienende acteurs ook veel lange bekendheden als Channing Tatum, Dwayne Johnson, Liam Neeson en Denzel Washington die allen 1.86 meter of langer zijn.

Shane Snow verklaart het succes van veel kleinere acteurs niet alleen uit de praktische voordelen, maar ook uit het feit dat ze op jonge leeftijd al gecast worden om rollen te spelen van nog jongere personages. Een rol die ze met hun geringe lengte dan overtuigend kunnen spelen.

Voor het hele artikel van Shane Snow op LinkedIn: How Much Does Height Matter In Career Success?


Bron: NRC.nl