Lid worden

Langste burgemeester van New York

06 november 2013

In de nacht van 5 op 6 november (Europese tijd) is de nieuwe burgemeester van the Big Apple, New York gekozen. De winnaar is de 6'5" (1.97m) lange Bill de Blasio. Daarmee is hij niet alleen de eerste Democratische burgemeester in twintig jaar, maar ook de langste burgemeester die New York ooit gehad heeft.

De 52-jarige De Blasio profileerde zich als de toegewijde gezinsman, waarmee hij een gevoelige snaar raakte bij de inwoners van de stad. Zijn gezin weerspiegelt de smeltkroes die New York is: De Blasio is van Italiaans-Amerikaanse afkomst, zijn vrouw van Afrikaans-Amerikaanse afkomst. Zijn zoon Dante en dochter Chiara hebben de lengte van vader meegekregen. Dat zijn 15-jarige zoon bijna net zo groot is als zijn vader komt overigens tevens dankzij zijn 20 cm hoge Afro-kapsel.

Belangrijk aandachtspunt voor de nieuwe burgemeester is de huidige inkomenskloof tussen rijk en arm in New York. De Blasio wil van a tale of two cities weer het verhaal van één stad maken, een stad niet alleen voor de elite, maar ook voor de gewone New Yorkers. Hij neemt het stokje over van miljardair Michael Bloomberg (71), die reeds drie termijnen van vier jaar als burgemeester heeft volbracht. Uit onderzoek van eerder dit jaar, weten we dat De Blasio, gezien zijn lengte, de grootste kans van slagen had, om deze stemming te winnen. Het is nu aan hem om zijn leiderschap te tonen.

Eind van dit jaar zal One World Trade Center (de herbouw van de WTC Twin Towers) gereed zijn. De toren zal een hoogte krijgen van 417 meter (541 meter inclusief antenne). Je begrijpt dat het bruggetje snel is gemaakt: New York's langste burgemeester mag Amerika's hoogste gebouw openen!

 

Bron: NRC.nl en The New York Times