Lid worden

‘Langste man ter wereld’ overleden

25 augustus 2014

Leonid Stadnyk, voor zover bekend de langste man ter wereld, is op 24 augustus 2014 in Oekraïne overleden. De 2.57 meter lange Oekraïner is 44 jaar geworden.

Stadnyk werd afgelopen zaterdag ziek en bleef in bed liggen maar gleed uit toen hij er even uit wilde. Volgens zijn zus kon Stadnyk daarna niets meer. Ze alarmeerde de hulpdiensten, die de patiënt ter plaatse eerste hulp verleenden en later overbrachten naar het ziekenhuis. Daar overleed hij zondag aan bloedingen in de hersenen die zouden zijn veroorzaakt door een tumor, zo meldt de Oekraïense krant Korrespondent.

Onttroond
Stadnyk was van augustus 2007 tot en met augustus 2008 officieel de langst in leven zijnde man ter wereld, erkend door het Guinness Book of Records. Hij moest de titel afstaan aan de Chinees Bao Xishun. Die mat 'slechts' 2 meter 36 maar werd uitgeroepen tot Langste Man omdat Stadnyk weigerde zich opnieuw te laten meten na de invoering van nieuwe regels door het comité Guinness Book of Records. 'Ik heb geen zin in al die publiciteit,' luidde het. De 2 meter 46 grote Turk Sultan Kösen nam de wereldtitel over van de Chinees in september 2009.

Leonid Stadnyk ondervond veel hinder van zijn lengte en ook zijn gezondheid leed er onder, schrijft de Oekraïense krant. Zo kampte de vroegere veearts, die zijn baan moest opgeven door lichamelijke ongemakken, met doorbloedingsproblemen in zijn benen en voeten. Hij onderging ook meerdere hersenoperaties.

Schoenmaat 62
Stadnyk moest zich om de vier maanden nieuwe schoenen van maat 62 laten aanmeten bij een orthopedisch bedrijf in de stad Zhytomyr in het noorden van zijn vaderland. Zijn Turkse 'concurrent' Kösen heeft dezelfde schoenmaat maar laat zijn schoeisel maken bij schoenmaker Georg Wessels in Zutphen in Nederland.

Op de foto uit  maart 2008 is te zien hoe Stadnyk uit handen van de Oekraïense president Viktor Joesjtsjenko een aangepaste Chevrolet aangeboden krijgt.

De laatste jaren leefde Leonid Stadnyk als een kluizenaar en weigerde hij journalisten te ontmoeten. 'Ik wil leven zoals normale mensen,' zei hij telkens.


Bron: AD.nl