Lid worden

internet
Langste tiener ter wereld is 2,34m

22 september 2016

Volgens zijn moeder is hij nog niet uitgegroeid, maar de 19-jarige Broc Brown meet nu 2,34m en is daarmee de langste tiener ter wereld.

Hij woont in de staat Michigan en wordt op straat geregeld aangeklampt omdat mensen met hem op de foto willen (video: zie onder). Maar Brocs leven is verder niet echt een lolletje. Hij lijdt niet alleen aan gigantisme ('reuzengroei'), maar ook aan onder meer ADHD en dwangstoornissen. "Toch is hij gewoon een lieve teddybeer", zegt zijn moeder Darci.

15 centimeter per jaar
Tijdenlang groeide hij ongeveer 15 centimeter per jaar, vertelt Darci. "Het is een genetische afwijking en niets staat zijn groei in de weg. Ik weet niet of hij ooit stopt met groeien."

Als dit tempo doorzet, wordt Broc mogelijk langer dan Sultan Kösen (2,51m), schrijft de Britse nieuwssite Mirror.

'Gewoon' oud worden
Broc beschrijft de pijnaanvallen die hij door zijn groei en zijn lengte geregeld doormaakt. Het is, zegt hij, 'alsof er een enorm tennisracket in mijn rug zit'. Hij kan er moeilijk mee omgaan, zegt hij. "Ik doe van alles om de pijn te stoppen, maar toch voelt het soms alsof er soms een naald dwars door me gaat."

Als kleuter van 5 kreeg hij te horen dat zijn reuzengroei wordt veroorzaakt door het syndroom van Sotos, een aandoening die één op de 14.000 mensen treft. Destijds vertelden de artsen zijn moeder dat hij vermoedelijk niet ouder zou worden dan 20, maar dat perspectief is veranderd: hij kan, ondanks zijn gezondheidsproblemen, 'gewoon' oud worden.

Bron: RTLNieuws en Mirror