Lid worden

Langste vrouw ter wereld gered van verlamming

03 februari 2014

Met haar 2,33 meter kreeg de Indiase Siddiqa Parveen in 2013 een plekje in het Guinness Book of Records als 's werelds grootste vrouw. Haar lengte, veroorzaakt door een hersentumor die reuzengroei uitlokt, brengt helaas heel wat ongemakken met zich mee. Gelukkig ziet de toekomst er voor de 28-jarige een stuk rooskleuriger uit nadat ze een belangrijke operatie onderging.
Sinds haar 15de groeit Siddiqa abnormaal hard. De oorzaak is een 'Giant Invasive Pituitary'-tumor in haar hoofd. Experts voorspelden dat de ondertussen 28 jaar oude Indiase zonder ingreep blind en verlamd zou achterblijven en wellicht zou sterven aan hartfalen. Haar reusachtige lichaam ziet er misschien indrukwekkend uit, maar is in feite zeer zwak. Ze brak ook al meerdere wervels, waardoor ze niet langer in staat is rechtop te lopen.Gered
Om Siddiqa te redden van dit slecht lot hebben artsen kosten noch moeite gespaard. Ze werd een goede 1.600 kilometer getransporteerd naar een ziekenhuis in New Delhi, waar ze de tumor hebben verwijderd. Haar grootte bracht heel wat uitdagingen met zich mee.

Zo moest het ziekenbed waarin ze herstelde na de operatie gestut worden en bleken de standaard meetapparaten (bijvoorbeeld voor bloeddruk) soms veel te klein te zijn voor deze grote vrouw. Hoewel Siddiqa nog een lange revalidatie zal moeten ondergaan, ziet haar toekomst er toch al een heel stuk rooskleuriger uit.

Bron: AD