Lid worden

krant
Lengte Nederlanders is voorpagina-nieuws De Gelderlander

13 januari 2016

Vandaag kopt De Gelderlander op de voorpagina 'Ooit waren Nederlanders heel klein, nu heel groot. Hoe kan dat?' Daarbij een leuke paginagrote foto van Martine Balster (2,05m) naast een kleine Napoleon van 1,67m.

Reden voor het artikel is dat de Nijmeegse historicus (en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen) Jan Kok gaat onderzoeken waarom Nederlanders de langste mensen ter wereld zijn. "Eigenlijk weten we helemaal niet hoe dat kan", schrijft De Gelderlander. Een 18-jarige man is in Nederland gemiddeld 1,84m lang. Een Nederlandse vrouw van 18 is gemiddeld 1,72m.
Maar er zijn flinke uitschieters, zoals de 41-jarige Martine uit Veenendaal. "Ik ben er niet echt mee gepest, maar ik heb het nooit leuk gevonden", vertelt Martine woensdag in De Gelderlander. "Ik heb lang gedacht dat ik de langste vrouw in de hele wereld was."

Dat is ze niet, maar ze is wel de langste vrouw van Nederland.

Balster vindt het interessant dat Kok gaat onderzoeken waarom Nederlanders het langste volk van de wereld zijn. "En waardoor het komt dat mensen zo lang worden."

Resultaten
De eerste resultaten van het onderzoek worden in 2018 verwacht. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een subsidie van 750.000 euro beschikbaar gesteld voor het onderzoek.
Bron: De Gelderlander
Foto: Herman Stöver