Lid worden

‘Lichaamslengte en overgewicht sterker in verband gebracht met prostaatkanker’

25 november 2014

Gevorderde prostaatkanker wordt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF) toegevoegd aan de groeiende lijst van kankersoorten waarvan bekend is dat ze een verband hebben met overgewicht en lichaamslengte. In 2012 berichtten we over het het onderzoek wat uitgevoerd was in Maastricht over het verband tussen lichaamslengte en diverse soorten kanker. In augustus 2013 gaf Amerikaans onderzoek een vervolg hieraan. 

Toename
Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in Nederland. Volgens cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie zijn er bij bijna 11.000 mannen de diagnose prostaatkanker vastgesteld in 2013, ongeveer 30 procent meer dan 10 jaar eerder. De toename in het aantal geregistreerde nieuwe gevallen kan gedeeltelijk verklaard worden door betere screening, maar leefstijlfactoren spelen ook een belangrijke rol bij de stijging in het aantal gevallen.

Lichaamslengte en prostaatkanker
Ook blijkt uit het nieuwe WCRF-rapport dat er sterk bewijs is voor een verband tussen lichaamslengte op volwassen leeftijd en prostaatkanker. Hoe langer een man is, hoe hoger zijn risico op prostaatkanker. ‘Lichaamslengte op zichzelf is waarschijnlijk geen directe oorzaak van de ziekte’, verklaart WCRF in een persbericht. ‘Lichaamslengte weerspiegelt bepaalde groeipatronen vroeg in het leven. Daarbij spelen ons voedingspatroon, leefstijl, leefomgeving, genen en hormonen allemaal een rol. Meer onderzoek naar het verband tussen lichaamslengte en kanker heeft een hoge prioriteit in de onderzoeksprogramma’s van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, vooral omdat Nederlanders een van de langste volken ter wereld zijn.’

Continu onderzoek
Het nieuwe rapport is onderdeel van het Continuous Update Project (CUP), een langlopend onderzoeksproject waarmee de kennis over kankerpreventie continu wordt uitgebreid en actueel wordt gehouden. In totaal zijn er 104 studies meegenomen in de analyses met gegevens van in totaal 9.855.000 mannen, waarvan 191.000 mannen met prostaatkanker.

Bron: Voeding NU