Lid worden

krant
Maakt yoga onze vliegreis echt aangenaam?

25 juni 2013

Ingezonden reactie op het artikel TIPS: Oefeningen voor aangename vlucht (De Telegraaf, 19 juni 2013)

Geregeld komen de leden van de Klub Lange Mensen in het lokale, nationale of soms zelfs internationale nieuws met een interview, een verslag of enkel een foto. Zo trof ik in De Telegraaf van 19 juni jl. een artikel aan over yoga-oefeningen voor in het vliegtuig, met – u raadt het al – een foto van drie lange KLM-leden met de frustraties van de te krappe vliegtuigstoelen op het gezicht, die zich tussen de stoelen aan het persen waren.

Nu wil deze krant ons doen geloven dat je in een vliegtuig nog ruimte hebt om yoga-oefeningen te doen. Lees maar even mee: oefening één, ga rechtop zitten in je stoel… daar gaat het al mis! Heen-en-weer bewegen in je stoel! Oefening twee: vanuit je heupen rol je rustig naar voren… onmogelijk! Oefening drie: strek je benen naar voren. Lijkt me lastig als je benen al niet tussen de stoelen passen. En oefening vijf gaat vervolgens zo ver dat we rechtop moeten staan in het vliegtuig. Met de opmerking daarbij ‘probeer je zo groot mogelijk te maken’.
Iedereen kan zien op de foto bij dit stukje wereld-journalistiek dat het ons niet eens gegeven is om gewoon te zitten in een vliegtuig.

Er wordt alles aan gedaan om de mensen te doen geloven dat vliegen niet alleen mogelijk is, maar dat het heel aangenaam is. Je kunt er zelfs yoga-oefeningen doen…

De eerste oefening die vliegtuigmaatschappijen zouden moeten doen is zorgen voor de tevredenheid van hun klanten. Dat onze nationale blauwe trots daarbij in ogenschouw neemt dat we het langste volk ter wereld zijn, zou wenselijk zijn. Tevredenheid blijkt een behoorlijke kluif te zijn.
Handreikingen daarbij worden helaas afgeslagen en initiatieven voor het ontwikkelen van nieuwe stoelen vanuit onze vereniging worden daarbij van de hand gedaan. Niet alleen jammer, maar bijna schofferend als vervolgens de oplossing in yoga-oefeningen wordt gezocht.

En bij deze eerste oefening van de vliegtuigmaatschappijen, hoort natuurlijk ook oefening 1a: de veiligheid van de lange luchtreiziger. Probeer maar eens, áls je al zit, om je hoofd op je knieën te krijgen als het vliegtuig crasht. Nee, dan bieden de yoga-oefeningen ook geen soelaas.

Mij krijgen ze er niet meer in, ook niet in de Telegraaf!

Met vriendelijke groeten.
een uitgebluste lange reiziger, en voorzitter van de Klub Lange Mensen.