Lid worden

krant
Maurits wordt na ’eenvoudige’ operatie geen 2 meter 13 meer

10 mei 2019

Als de verwachting is dat een jongen of meisje extreem lang wordt, kan de groei worden afgeremd. Sinds 2013 gebeurt dit niet meer met behulp van hormonen, maar middels een operatie aan de groeischijven in de knie. Geen lichte ingreep, maar Maurits Kallen (16) had dat er wel voor over. Anders was hij misschien wel 2.13 meter geworden.

„Als kleuter stak hij al ver boven zijn klasgenootjes uit”, vertelt moeder Alexandra Kallen. „Mijn man en ik zijn allebei niet de kleinsten, dus zagen we er nog niet meteen een probleem in. Tot een vriend van ons, die arts is, op Maurits veertiende verjaardag aanraadde om toch eens zijn verwachte lengte te laten berekenen. We schrokken van de uitkomst: 2.09 tot 2.13 meter, met schoenmaat 52.”

Sommige mensen maakten er grapjes over, zoals: ’Dan kan hij toch mooi meedoen aan de Amerikaanse basketbalcompetitie?’ „Maar Maurits wíl helemaal niet op basketbal”, zegt Alexandra. „We merkten toen al dat het helemaal niet leuk is om zo lang te zijn. Hij paste bijvoorbeeld niet in een normaal bed en voor kleding en schoenen konden we vrijwel alleen online terecht. Daarbij werd er ook altijd meer van hem verwacht, omdat hij veel ouder werd geschat dan hij was. Als hij een handbalwedstrijd had, riepen kinderen uit het andere team bijvoorbeeld dat het niet eerlijk was dat hij meedeed. En op school wilde Maurits het liefst vooraan zitten, omdat hij snel afgeleid is. Daar kwamen klachten op, want niemand kon meer iets zien.”
 

"Hij wíl helemaal niet op basketbal"

Toen Alexandra en haar man hoorden over de mogelijkheid van een groeiremmende operatie, was hun eerste gedachte: ’Dat gaan we mooi niet doen’. „Het klinkt nogal heftig, de groeischijven die worden verbrijzeld... Gelukkig bleek, toen we ons eenmaal goed hadden laten informeren, dat het eigenlijk best meeviel. Het hielp ook dat Maurits er zelf vrij relaxed instond. Hij gaf aan dat hij het écht niet zag zitten om langer dan twee meter te worden, en dat hij zich niet zo’n zorgen maakte over de operatie.” In augustus ging hij onder het mes, waarna een pittige herstelperiode volgde: zes weken in een rolstoel, daarna met behulp van een fysiotherapeut weer voorzichtig leren lopen. „Het strekken en buigen deed in het begin best wel pijn”, vertelt Maurits. „Ook vond ik het moeilijk om zo lang stil te zitten. Ik had me erop verheugd om lekker hele dagen te kunnen gamen, maar ik verveelde me al snel. Nooit gedacht dat ik zo blij zou zijn om weer naar school te mogen!”

Toch heeft de tiener geen moment spijt dat hij het heeft gedaan. De operatie is geslaagd, de littekens zijn nauwelijks zichtbaar en sinds een paar maanden kan hij zelfs weer wedstrijden handballen. Maurits blijft nu naar verwachting steken op nog nét geen twee meter. En daar ziet hij ook wel voordelen in. „Het is best grappig om langer te zijn dan je ouders”, zegt hij lachend. „En op mijn bijbaantje bij de supermarkt zijn ze blij met me: ik kan altijd de bovenste schappen vullen.”


Auteur: Marion van Es
Foto: Marcel van Hoorn
Op de foto: De zestienjarige Maurits Kallen, hier met zijn drie jaar oudere zus Myrthe, stopt naar verwachting met groeien als hij bijna twee meter is.

Bron: Telegraaf, 9 mei 2019 (geplaatst met toestemming van Telegraaf)