Lid worden

krant
“Nederlandsche club voor lange mensen opgericht”

06 februari 2018

Vandaag, 6 februari 2018, is het exact 60 jaar geleden dat de eerste officiële voorzitter van Klub Lange Mensen werd benoemd.

Dit gebeurde in Café Kramer in Amsterdam. Kroegbaas Albert Johan Kramer (2,42m) was tijdelijk voorzitter geweest van de 'vereniging in oprichting' en gaf het stokje over aan Franz C. Heemeijer op 6 februari. Kramer was de langste man ter wereld, hetgeen voor veel publiciteit zorgde in de diverse kranten.

Een kleine maand eerder op 12 januari waren zo'n 30 lange mannen en vrouwen voor het eerst bij elkaar gekomen in Amsterdam bij de kroeg van Albert Johan Kramer en werd er - zo schreef De Leidse Courant in 1958 - 'onder het genot van glaasjes bier en kopjes koffie' de vereniging in oprichting gesticht, met de naam 'Klub Langer Menschen'. De vereniging was naar voorbeeld van de gelijknamige Duitse vereniging die enkele jaren daarvoor al was gestart en kreeg in aanvang dan ook dezelfde naam.

De schipperskroeg van Albert Johan was een kleine kroeg die volledig vol zat met de dertig lange geïnteresseerden. Onder hen was ook de heer Werner Schneider uit Frankfurt, voorzitter van de Duitse Klub Langer Menschen. Hij vertelde over hoe zij zich gingen inzetten voor grotere bedden, grotere stoelen en belastingverlaging. De heer Kramer gaf aan dat de maandelijkse contributie één gulden bedroeg.

Buiten werden voor de muur van het café foto's genomen door de diverse journalisten van kranten. Vervolgens werden de eerste 30 aspirant-leden opgemeten.
Zoals gezegd, werd daarna de tijd genomen om de statuten te schrijven en de vereniging officieel vast te leggen. Dit gebeurde op 6 februari 1958 wederom in de schipperskroeg van Kramer in Amsterdam. Vanaf dat moment ging de vereniging van start onder de naam 'Klub Lange Mensen'.

Reden voor het huidige bestuur van Klub Lange Mensen om op zondag 4 maart aanstaande een jubileumborrel te organiseren op dezelfde locatie, de schipperskroeg van Albert Johan Kramer!
Net als toen, is de kroeg nog steeds beperkt in omvang, en moeten we de borrel qua omvang beperkt houden: we sluiten de deelnemerslijst bij 25 inschrijvingen!

Voor meer informatie, zie het evenement Jubileumborrel in schipperskroeg Albert Johan Kramer

 

Bron:
Leeuwarder courant, 13-01-1958
De Telegraaf, 13-01-1958
De Waarheid, 13-01-1958
Leidse Courant, 07-02-1958
Haarlems Dagblad, 07-02-1958
Trouw, 08-02-1958 en 30-08-1958
Amigoe di Curacao, 24-01-1958