Lid worden

Nederlandse jongeren de langste ter wereld

01 april 2013

Uit de Vijfde Landelijke Groeistudie uitgevoerd door TNO samen met VUmc en LUMC blijkt dat de Nederlandse jeugd voorlopig de langste ter wereld blijft. De laatste jaren worden Nederlandse kinderen echter niet meer langer.

Uit de cijfers die van 2009 zijn, blijkt dat Nederlandse jongens en meisjes even lang zijn als in 1997. Nederlandse meisjes zijn als ze zijn uitgegroeid, gemiddeld 1.71 m. en jongens 1.84 m. In de noordelijke provincies zijn de jongeren het langst. Het verschil met de rest van Nederland is wel kleiner geworden sinds 1997.

De afgelopen 150 jaar zijn de jongeren steeds langer geworden. Waarom Nederlandse jongeren nu niet meer langer lijken te worden is niet bekend. Misschien is de maximale lengte voor Nederlandse jongeren bereikt. Een andere verklaring kan zijn dat er een eind is gekomen aan de steeds beter wordende leefomstandigheden van jongeren.

Volgens hoogleraar jeugdgezondheidszorg aan de VUmc, Remy HiraSing, waren er al aanwijzingen dat de Nederlandse jongeren minder zouden groeien vergeleken met de vorige groeistudies, maar het kon ook anders zijn. "Vooral ook omdat overgewicht en obesitas wel is toegenomen bij deze kinderen. Wij moeten zowel de lengte als het gewicht bij jongeren goed monitoren".

In het wetenschappelijke tijdschrift Pediatric Research is in 2013 onder de titel "The world’s tallest nation has stopped growing taller: the height of Dutch children from 1955 to 2009" een uitgebreid artikel over de studie verschenen. Het volledige artikel is in PDF formaat te downloaden en te lezen op onze Downloads-pagina (alleen voor ingelogde KLM-leden).