Lid worden

werkgroep
Nieuwe intercitytreinen met oog voor lange reizigers

03 oktober 2017

Eind 2020 gaan de eerste nieuwe, snelle Intercity’s rijden bij de Nederlandse Spoorwegen. Na het sluiten van het contract in de zomer van 2016 zijn Alstom en NS direct verder gaan werken aan het design van deze trein. In maart 2017 was het ontwerp zo ver gevorderd dat het resultaat op hoofdlijnen beoordeeld kon worden. Hierbij is een Trein Test Team gevormd met een mix van 25 reizigers die de dagelijkse 1,2 miljoen reizigers van NS vertegenwoordigen.

Vanuit Klub Lange Mensen heeft Hellen Keuken plaats genomen in dit team van 25 reizigers. Voorzitter Hellen deed in maart verslag van haar bevindingen in het Trein Test Team. Uiteraard heeft ze - met haar eigen lengte van 1,90m als voorbeeld - goed gekeken naar de belangen van lange reizigers!

NS en het Trein Test Team zijn met elkaar in gesprek gegaan over de indeling van de trein (de zogenaamde zonering) en de toegepaste kunst. Maarten Bakker, programmamanager Intercity Nieuwe Generatie: “Het is mooi om te zien hoe betrokken het Trein Test Team mee heeft gekeken in deze designfase. Het project Intercity Nieuwe Generatie is aan de slag gegaan met de bevindingen en heeft het design afgerond.


De Nederlandse Spoorwegen hebben vandaag, dinsdag 3 oktober, een mockup gepresenteerd van de InterCity Nieuwe Generatie (ICNG).

Van dit treintype heeft NS 79 treinstellen voor binnenlands gebruik besteld. Daarnaast komen er tenminste twee treinstellen die ook geschikt zullen zijn voor het Belgische spoor.

Over drie jaar – december 2020 – zullen de eerste nieuwe exemplaren worden ingezet.


 

Op NU.nl is een korte impressie te zien in bewegende beelden.