Lid worden

advertorial
Problemen met de juiste pasvorm? Probeer eens kleding op maat

12 september 2019

Nederlandse mannen zijn gemiddeld 184 centimeter lang. Vrouwen halen een respectabele lengte van maar liefst 172 centimeter. Een lang lichaam brengt ongemakken met zich mee, zeker wanneer je in landen komt waar mensen gemiddeld veel minder lang zijn. Denk maar aan te korte bedden en te lage plafonds. Een probleem waar je ook in eigen land tegenaan loopt, blijft toch wel het vinden van geschikte kleding. Het is daarom goed nieuws dat er steeds meer mogelijkheden bestaan.

Specialisten in opkomst
Natuurlijk is er wel veel grote kleding verkrijgbaar. Maar waar de lengtemaat omhoog gaat, stijgt de breedtemaat vaak mee. Resultaat: een te wijde pasvorm. Er zijn gelukkig genoeg slimme ondernemers, die weten dat er steeds meer lange mensen zijn. Ze passen zich aan met een aanbod van extra lange kleding. Wie zoekt op Google naar kleding voor lange mensen, vindt inmiddels een toch wel behoorlijk online aanbod. Denk aan onder meer Highleytall, Only for Men, Girav en Zalando.

Ga je het liefst naar een fysieke winkel? Sommige online shops hebben fysieke winkels. En er zijn kleinschalige specialisten actief in verschillende steden. Ook kan je natuurlijk naar de bekende grote modeketens gaan. De kans is best aanwezig dat je hier prima kleding kunt vinden. Maar hou er wel rekening mee dat afwijkende maten in kleinere oplages geproduceerd worden. Ga dus niet wachten op de sale, want het gevaar dat je achter het net vist is dan groot.

Op maat gemaakt
Op maat gemaakte kleding is in opkomst in Nederland. Met name op het gebied van heren overhemden zijn er diverse aanbieders actief, zoals bijvoorbeeld Shirt by Hand. In het verleden moest je hiervoor diep in de buidel tasten, maar de laatste jaren zijn er meer betaalbare alternatieven op de markt gekomen. De werkwijze verschilt per winkel. Sommige bedrijven sturen al dan niet kosteloos een persoon naar je toe die jouw maten opmeet. Er zijn echter ook shops die op basis van enkele gegevens - die je zelf mag invullen - de ideale maten voor jou bepalen. Normaal gesproken geven ze daarbij een pasgarantie.

Wanneer je maten eenmaal ingevoerd zijn in de database van een webwinkel, kun je telkens opnieuw overhemden bestellen. Een ideale werkwijze dus, tenzij je lichaamsgewicht fluctueert. Want dan moet je opnieuw opgemeten worden of moet je opnieuw gegevens invoeren. Een andere optie is normale kleding kopen, om dit vervolgens bij een kleermaker aan te laten passen. Dit is wel wat omslachtig en je gaat per kledingstuk extra betalen om het goed te krijgen. Maar oké, alles is beter dan kleding die niet past.

Denk na over stijl
Er zijn een aantal handige tips die je kunt gebruiken om goed voor de dag te komen, ondanks je enorme lengte. Een belangrijke is het vermijden van kleding met verticale strepen. Kies liever kledingstukken met horizontale strepen of een patroon, want dit breekt je lengte. Ook is het verstandig om ervoor te zorgen dat de bovenste helft van je kleding een andere kleur heeft dan de onderste helft.