Lid worden

evenement
PubQuiz over lange mensen!

21 maart 2018

Begin deze maand hielden we onze jubileumborrel in Amsterdam in de schipperskroeg waar Klub Lange Mensen zestig jaar geleden gestart was. Erg leuk om op deze historische plek samen te komen. Tegenwoordig heet de kleine kroeg Café Gent aan de Schinkel. Hoewel we last-minute nog wat afmeldingen hadden, waren toch zo'n vijftien leden verzameld en op het programma stond een heuse pubquiz over lange mensen! De winnaar was overigens de kleinste aanwezige, namelijk Nicole (partner van 2,03m lange Peter)!

Vind je het leuk om je kennis te testen? Hieronder volgen de negentien vragen van de jubileumborrel en onderaan de pagina de bijbehorende antwoorden!

_________________________________________________________________________
(1) Zestig jaar geleden werd Klub Lange Mensen opgericht door Albert Johan Kramer. Dit deed hij nadat hij een groot aantal jaren had rondgetrokken over de wereld om als artiest op te treden in circussen en evenementen. In binnenland en buitenland had hij diverse bijnamen gekregen door de jaren heen. Welke van onderstaande bijnaam is niet van Albert Johan Kramer?
• Jan van Albert
• Lofty
• De reus van Anna Paulowna
• De Reus van Rotterdam

(2) Toen Albert Johan Kramer op zijn 19e in de Verenigde Staten aankwam met een groot cruiseschip, werd hij direct door veel journalisten bestookt met vragen. Wat riep Albert Johan bij zijn eerste interview wat hij later wilde worden voor beroep?

(3) Noem vier (voormalige) voorzitters van Klub Lange Mensen.

(4) De Nederlander Carel Struycken is 2,13m lang en van beroep acteur. Van welke films ken je Struycken? Noem minimaal één film.

(5) In welk jaar werd het nieuwe Bouwbesluit van kracht waarbij de deurposten en plafonds hoger werden en waar Klub Lange Mensen aan meegewerkt heeft?

(6) In het Centraal schriftelijk examen van 25 mei 2016 voor VMBO-GL en TL voor het vak Maatschappijleer werd een artikel gebruikt uit de krant waarin de Klub Lange Mensen wordt genoemd. Noem het onderwerp van de examenvraag of het onderwerp van het artikel waar aan gerefereerd werd in het examen.

(7) Op 30 maart 1982 stond een artikel in het Leidsch Dagblad over de heroprichting van Klub Lange Mensen. Er werd nieuw leven geblazen in de vereniging nadat deze een aantal jaren had stilgelegen. Op de foto staan twee mensen. Noem één van de personen (of beiden).

(8) Hoe heet de internationale bijeenkomst voor lange mensen die jaarlijks plaatsvindt?

(9) Met regelmaat staan leden van Klub Lange Mensen in tijdschriften, kranten of zijn er items op tv of op internet. Onlangs nog stond voorzitter Hellen nog in de Margriet in de zomer van 2017. In augustus 2011 stonden een jongen van 14 en een meisje van 16 jaar oud in de jeugdkrant 7Days. Kun je de naam van één van beide kinderen noemen?

(10) Welke organisatie heeft erkent dat de Nederlanders het langste volk ter wereld zijn?

(11) Uit welk land kwamen respectievelijk de langste man ooit, en de langste man ter wereld op dit moment?

(12) Enkele jaren geleden heeft de Thaise regering besloten dat de Thaise man in lengte dient te groeien van 1,67m naar 1,75m. Voor de Thaise vrouw geldt een ideale lengte van 1,62m, terwijl zij nu gemiddeld 1,57m is. Hoe denkt de Thaise regering dit te doen?

(13) Hoe lang is de langste Nederlandse vrouw (die nu leeft)?

(14) Ons autotestteam test voor iedere editie van het magazine een andere auto op geschiktheid voor lange mensen. Welke auto heeft de meeste beenruimte (beenbereik)?
-1- Tesla Model S
-2- Mini
-3- Nissan Qashquai

(15) De grootste groei maakt het lichaam mee in het eerste levensjaar en rond het 12e levensjaar (groeispurt). Ergens tussen de 15 en 20 jaar zijn de groeischijven uitgehard en stopt de groei. Bij het ouder worden neemt op een bepaald moment de lichaamslengte weer af. Door welk verschijnsel komt dit?

(16) Het remmen van de lengtegroei voor meisjes is door de jaren heen met name gebeurd door het toedienen van hormonen, waardoor eerder de puberteit werd ingezet en de groeispurt stopte. De nadelige gevolgen van deze methode werden voor het eerst onderzocht en bekendgemaakt enkele jaren geleden. Vanaf moment wordt deze methode nauwelijks meer toegepast. In welk jaar kwam dit onderzoek naar buiten?

(17) Muziekvraag: Het lied ‘De Reus van Rotterdam’ van de band The Amazing Stroopwafels. Het lied gaat over een tijdgenoot en lengtegenoot van AJ Kramer. Over wie gaat dit lied (naam) en welke schoenmaat had hij?

(18) Schattingsvraag: Het SCP (Sociaal en Cutureel Planbureau) heeft in 2014 een rapport uitgebracht waar ze onder andere de relatie tussen lengte en inkomen onderzocht hadden. Hoe groot is het percentage van de extra kans op een hoog inkomen per extra centimeter lengte?

(19) Schattingsvraag: Hoe groot (in cm) is het lengteverschil tussen de drie noordelijke provincies en de twee zuidelijke provincies (gemiddeld)?


_________________________________________________________________________

(1) De Reus van Rotterdam (Dit was de bijnaam van Rigardus Rijnhout).

(2) Hij was in 1921 in Chicago (VS) en vertelde dat hij prijsvechter wilde worden

(3) Bijvoorbeeld (er zijn meer antwoorden mogelijk):
• AJ Kramer (tijdens vereniging in oprichting)
• Frans Heemeijer (eerste officiële voorzitter)
• Rob Bruintjes
• Kees van Nierop
• John Hekelaar
• Paul van Sprundel
• Hellen Keuken (huidige voorzitter)

(4) Onder andere de volgende films (bron: Wikipedia):
• The Addams Family (in de rol van butler Lurch)
• Star Trek
• Twin Peaks
• Men in Black

(5) Het nieuwe Bouwbesluit werd van kracht op 1 januari 2003. (bron: Wikipedia)

(6) Artikel uit Metronieuws van 15 maart 2013: “Lange mensen willen meer beenruimte in vliegtuig”. Het onderwerp van de examenvragen 12 en 13: belangengroepen en machtsmiddelen van belangengroepen (tekst 8, vragen 12 en 13, pagina 8, examen 25 mei 2016)

(7) Rob Leurs en zijn moeder (krantenartikel)

(8) Europatreffen (www.europatreffen.eu)

(9) Bryan (14) en Maaike (16)

(10) Guinness Book of Records

(11) Dit zijn:
Robert Wadlow uit de Verenigde Staten (2,72m)
Sultan Kosen uit Turkije (2,51m)

(12) Opschroeven van de melkconsumptie. Deze ligt nu op 14 liter per jaar per hoofd van de bevolking, terwijl dit wereldwijd op meer dan 100 liter ligt. (bron)

(13) Martine Balster, 2,04m/2,05m

(14) Antwoord twee, Mini (bron: onderzoek ADAC)

(15) De tussenwervelschijven van kraakbeen worden dunner bij het ouder worden, waardoor de lichaamslengte afneemt. Dit wordt veroorzaakt door desiccatie en atrofie van de zachte weefsels.

(16) In 2012 ('Vruchtbaarheid na behandeling met hoge doses geslachtshormonen ter groeiremming' van A.E.J. (Emile) Hendriks, et al (december 2012) in Nieuwsbrief Erasmus MC)

(17) Rigardus Rijnhout en schoenmaat 62

(18) Elke extra centimeter lengte zou goed zijn voor 5 procent extra kans op een hoog inkomen (bron).

(19) Mannen: 2,1 cm en vrouwen: 2,4 cm