Lid worden

Schoenen van Trijntje Keever

13 april 2015

Voor de tentoonstelling 'Sterke verhalen. Alles over de achtergronden van de KLM-huisjes', heeft het Nationaal Jenevermuseum Schiedam de originele schoenen van Trijntje Keever in bruikleen gekregen van het Edam Museum.

Trijntje Keever (geboren in Edam in 1616) was met 2,54 meter (en schoenmaat 54) mogelijk de langste vrouw die ooit heeft geleefd. Met haar opvallende postuur werd ‘de groote meydt’ een bezienswaardigheid. Ze verdiende onder meer geld door zichzelf te laten bezichtigen op kermissen.

Op 30 juni 1625 brachten de verbannen Boheemse koning Frederik van de Palts, zijn vrouw Elizabeth Stuart en prinses Amalia van Solms een bezoek aan Edam. De burgemeester ontving het hoge gezelschap op het stadhuis en toonde de toen al bijna twee meter lange Trijntje aan zijn gasten. ‘Une jeune ville de 9 ans de merveillese grandeur’ schreef een hofdame later in haar dagboek. Trijntje moest naast een Schotse officier gaan staan om te laten zien hoe lang ze wel niet was.

Trijntje werd niet oud. Ze overleed op zeventienjarige leeftijd aan kanker. De schoenen van Trijntje met schoenmaat 54, zijn bewaard gebleven en zijn tot eind dit jaar te bewonderen in de tentoonstelling 'Sterke verhalen. Alles over de achtergronden van de KLM-huisjes'.

Omdat de bruikleen tijdelijk is, de schoenen uiteindelijk thuishoren in de collectie van het Edam Museum, én het verhaal van Trijntje Keever een wezenlijk onderdeel vormt van de tentoonstelling en de educatieve rondleidingen, heeft het Nationaal Jenevermuseum Schiedam contact gezocht met The Dutch Shoe Academy in Utrecht. Zij vond het een enorme uitdaging om de originele schoenen zo natuurgetrouw mogelijk na te maken.

Woensdag 15 april as. worden de replica-schoenen om 14.00 uur aan de bekende Schiedamse held en verhalenverteller Proosje overhandigd. Bij dit feestelijke moment zal vanuit de Klub Lange Mensen de hoofdredacteur van XLLL, Robbertjan Roet, aanwezig zijn.


De openingstijden van het Nationaal Jenevermuseum in Schiedam staan vermeld op hun website.
Op de website van het Edams Museum vind je meer achtergronden over Trijntje Keever.Bron: Nationaal Jenevermuseum en Historiek.net