Lid worden

Shop-till-you-drop op de Salon des Grands

19 oktober 2015

Het eerste weekeinde van oktober vond in Parijs de Salon des Grands plaats. Vrijdag 2 oktober en zaterdag 3 oktober was in de wijk Bercy het beursgebouw Espace Charenton afgehuurd door vereniging Altitudes voor een van de grootste beurzen voor lange mensen-mode in Frankrijk. Zo’n 900 mensen uit met name Frankrijk waren tijdens deze twee dagen aanwezig in het gebouw. Onder de twintig exposanten uit heel Europa waren voor het eerst ook een aantal Nederlandse bedrijven aanwezig: PrettyTall en Tough&Tall (van eigenaresse Inez Scheper) en Sleeve7 overhemden & ShirtsofCotton t-shirts (van eigenaars Mark Boekraad en Sean Heukels). Klub Lange Mensen-lid René Lochtmans trok naar de lichtstad om de beurs te bezoeken.

Shop till you drop
Winkelen is vaak geen pretje als je langer dan gemiddeld bent. De teleurstellingen door het beperkte assortiment aan passende mode, of hoge prijsniveau van producten die wel passen, zorgen bij mij voor wat terughoudendheid. De tijd van ‘keuze uit één product’  is gelukkig al jaren voorbij, maar om bijvoorbeeld in de sale leuk in te slaan gaat nog steeds niet lukken. Reden genoeg dus om naar de Europese lichtstad af te reizen voor een ‘Shop till you drop’- weekeind. Oja, en natuurlijk even de Eiffeltoren aanschouwen…

Vrijdagavond in 2,5 uur tijd van Rotterdam naar hartje Parijs afgereisd. De beurs was die dag van 12.00u tot 21.00u open geweest, maar mijn pijlen waren gericht op dag twee. Nog even de bruisende stad in en daarna het bed opzoeken. Zaterdag om 10.00u begon de tweede beursdag. Bij binnenkomst direct omschakelen naar het Frans… (en schrikken van de snelheid waarmee ze het in Parijs spreken). Het organiserend team van vereniging Altitudes stond klaar bij de entrée om iedereen een warm welkom te heten.


Gretig
Op de beursvloer is het even wennen: overal om je heen stands die iets te bieden hebben wat passend is! Je wordt er gretig van (beurs-aanbiedingen!). Opvallend was de lengte van de bezoekers. In Frankrijk ligt de gemiddelde lengte van een man op 1.74m en van een vrouw 1.65m. Dit was ook duidelijk te zien aan de bezoekers, vrouwen boven de 1.80m en mannen boven de 1.90m zijn voor Franse begrippen écht lang. Terwijl dat in Nederland toch zo’n 10-15 centimeter hoger ligt.
 

Verschillende activiteiten
Naast het kopen van kleren en schoenen konden de bezoekers ook terecht voor een diversiteit aan andere activiteiten. Zo was er een modeshow en was er een stijladviseur aanwezig om mensen mode-advies te geven. De Franse vereniging voor lange mensen Altitudes had de beurs georganiseerd en daarnaast ’s avonds een leuk feestje geregeld,  genaamd Nuit des Grands. Onder de klanken van een Franse DJ, het genot van een Frans biertje en een goede sfeer, tikten de uren snel voorbij.

De opbrengst
Op zondag nog even een bezoek gebracht aan het Louvre en de Sacré-Coeur, om precies op tijd weer in de Thalys richting Nederland te kunnen stappen. In de koffer diverse producten rijker, onder andere mooie casual schoenen, een leuke broek (‘denim stretch’ in goed Frans) en een kobaltblauw overhemd (met perfecte fit). Daarnaast een erg leuk weekeind gehad in een prachtige stad. Zeker voor herhaling vatbaar. Jusqu'à l'année prochaine!

René Lochtmans
 

P.S. Ik zal ervoor zorgen dat de Franse winkels met een webshop ook in de KLM Winkelgids komen. De meeste hebben naast een Frans-, ook een Engelstalig menu en de verzendkosten vallen ook vaak reuze mee!