Lid worden

evenement
Verslag 60 jarig jubileum Oostenrijkse KLM Longinus-Club

02 oktober 2016

In Oostenrijk wonen ook lange mensen en dat zijn er zoveel dat ze een tijdje geleden ook een vereniging hebben opgericht zoals onze Klub Lange Mensen. Zij noemden de club: Longinus-Club. Dat is inmiddels alweer 60 jaar geleden (vorige eeuw dus en dan nog een heel tijdje terug) en ze vonden dat een goede aanleiding voor een feestje! Twee van onze langste leden reisden af naar Wenen om samen met de Oostenrijkers dit 60-jarig jubileum te vieren.

 

Robbertjan Roet (2.03m, voormalig hoofdredacteur XLLL) en ondergetekende Maurice te Pas (2.08m, KLM Webteam) zijn frequente bezoekers van de internationale KLM feesten. Samen met nog een aantal leden van de Nederlandse KLM reisden ze begin september naar het mooie Wenen voor het 4-daagse evenement. Het was een week die in de boeken staat als één van de warmste september weken sinds we weermetingen doen. Met elke dag zon en temperaturen van tegen de 30 graden kun je je slechtere omstandigheden voorstellen om deze fantastische stad te bezoeken.

Het officiële programma begon op donderdag maar op woensdagavond was er al een Early-Bird borrel net buiten het centrum van Wenen. Voor ons als regelmatige bezoekers van deze events was het een leuk weerzien met KLM-ers van de andere Europese clubs. De voertaal is overwegend Duits maar hier en daar werd ook Engels gesproken met deelnemers uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Het was een mooie zwoele zomeravond aan de oevers van de Donau met prachtig uitzicht op het zaken district van Wenen.

Voor de donderdag stond een stadswandeling onder leiding van een professionele gids op het programma. De rijke historie van Wenen werd ons, in het aangezicht van imposante gebouwen, uit de doeken gedaan. Het verhaal van Sisi blijkt bij nader inzien toch niet zo heel romantisch (men trouwde niet uit liefde maar om macht in die tijd) en het was niet ongebruikelijk om er een minnaar of minnares op na te houden met alle complicaties van dien. De pracht en praal van deze stad lijkt enigszins buitenproportioneel tot de grootte van het land. Het is slechts twee keer zo groot als Nederland en heeft nog geen 9 miljoen inwoners. Echter Wenen was ook de hoofdstad in de glorie tijd van het Keizerrijk Oostenrijk aan het begin van de 19e eeuw. Het was toen 7 keer zo groot met 45 miljoen inwoners. Uit deze tijd stammen de meeste van de indrukwekkende bouwwerken.

Genoeg geschiedenis-les! Voor de donderdagavond stond de officiële welkomstavond op het programma. In het oude, imposante stadhuis, werden we ontvangen voor het diner en een avond met muziek en dans. Met speciale permissie van de wethouder mochten we gebruik maken van één van de oude zalen en als teken van gastvrijheid betaalde de burgemeester onze drankjes. Zoals we ook gewend zijn van onze oosterburen, was het een chique aangelegenheid.

De vrijdag stond in het teken van een bezoek aan Heldenberg. Het best bekend om zijn trainingscentrum voor de Lipizzaner paarden. Dit zijn de wereldbekende dressuurpaarden die elke zaterdag en zondag een voorstelling geven in de Hofburg van Wenen. Heldenberg ligt op zo'n 40 kilometer buiten Wenen en we werden er met een tweetal bussen naar vervoerd. Het deelnemers aantal was inmiddels opgelopen tot zo'n 90-100. Tijdens het bezoek konden we een trainingssessie bijwonen en later werden de stallen bezocht. Ook de buurt werd nog verder verkend en werd er nog een bezoek gebracht aan een automuseum. De dag werd afgesloten bij een zogenaamde Heuriger waar men voor weinig iets kan eten en wijn kan proeven. Door het fantastische weer kon men heerlijk buiten zitten en met een wijntje in de hand genieten van een vergezicht op Wenen. Het was een mooie afsluiting van de dag.

Op zaterdag stond er nog een tweede stadswandeling op het programma. Echter kon men er ook voor kiezen om de dag naar eigen inzicht te besteden. In de avond vond het Jubileums Gala plaats van het 60-jarig bestaan. De dag heb ik zelf besteed in één van de hoofdattracties van Wenen: de Prater. De Prater is een vrij toegankelijk pretpark net buiten het centrum van de stad. Het trekt elke dag duizenden bezoekers met z'n tientallen attracties. Eén van de oudste en bekendste attracties is het oude reuzenrad. In 1896 gebouwd en 65 meter hoog. Het heeft 15 cabines waar zo'n 10-15 mensen in kunnen. Een ritje in het reuzenrad staat garant voor een geweldig uitzicht over de stad, zeker 's avonds. Je kunt zelfs een cabine voor een avond afhuren voor een romantisch dineetje met je geliefde. Hiervoor moet je dan wel 350 Euro aftikken...

Voor het jubileum-gala was een mooie zaal net buiten Wenen afgehuurd met wederom een fantastisch uitzicht op de stad. Ook hier liet het weer ons niet in de steek en was het welkom op het buitenterras met een glas bubbels bijzonder aangenaam. Misschien wel een tikkeltje aan de warme kant want de mannen waren strak in het pak voor deze bijzondere avond. De dames hadden zich, op een enkele uitzondering na, in hun mooiste gala jurk gestoken. Ja, het zijn taferelen die in Nederland niet zo gebruikelijk zijn maar als de Oostenrijkers feest vieren dan gaat dan in stijl. Het diner werd geserveerd in een mooie zaal en daarna volgden toespraken van het bestuur van de Longinus-Club. Ook jubilerende leden werden in het zonnetje gezet waarvan de oudste al 50 jaar bij de club was. Daarna was het tijd voor muziek en opende de band met een Weense wals. Hoe kan het ook anders... Stijldansen is wel het ding op dit soort feesten. Ik kreeg zelf aan de rand van de dansvloer tussen de tafels nog snel een spoedcursus 'disco-fox' en 'cha-cha'. Met een schamele basis van een stijldans cursus van 16 jaar geleden in mijn benen en de geïmproviseerde spoedcursus had ik toch voldoende zelfvertrouwen opgebouwd om met een aantal dames de dansvloer op te gaan. Het werd zeer gewaardeerd en ze hebben het er ook zonder blauwe tenen vanaf gebracht. De avond werd afgesloten met een spectaculair vuurwerk!

Het was een mooi evenement. De Oostenrijkers mogen dan niet zo lang zijn als de Nederlanders (bij 2 meter houdt het op) maar een feestje organiseren kunnen ze. Het volgende Europees evenement op de kalender is het 30-jarig bestaan van Klub der Grossen Leipzig van 24-28 mei 2017 (Hemelvaartsweekend). Ik heb er nu al zin in!

Maurice te Pas