Lid worden

Waarom zijn Nederlanders zo lang?

08 april 2015

Nederlanders zijn de afgelopen honderdvijftig jaar zo'n twintig centimeter langer geworden. Daarmee zijn wij het langste volk ter wereld. Hoe is die groeispurt te verklaren?

Een gemiddelde Nederlandse vrouw is vandaag de dag 1,71 meter en een gemiddelde Nederlandse man 1,84 meter lang. Ook in andere Noord-Europese landen zijn mensen iets gegroeid, maar nergens zo hard als in Nederland.

Ter vergelijking: ook de gemiddelde Amerikaan is de afgelopen 150 jaar gegroeid, maar we hebben het dan over een groei van slechts zes centimeter.

Genenkwestie
Lange tijd gingen wetenschappers ervan uit dat wij zo lang zijn geworden door welvaart, voedzaam eten en een goede gezondheidszorg. Maar in het blad Proceedings of the Royal Society B: Biological Science schrijven onderzoekers nu dat ook natuurlijke selectie een belangrijke rol speelt.

Onderzoeker Gert Stulp van de London School of Hygiene and Tropical Medicine verzamelde de gegevens van 42.616 Nederlanders. Hieruit blijkt dat lange mannen gemiddeld meer kinderen krijgen dan mannen met een gemiddelde lengte. Vrouwen met een gemiddelde lengte kregen weer meer kinderen dan lange vrouwen.

Doordat lange mannen gemiddeld meer kinderen krijgen én de overlevingskans voor kinderen van lange ouders iets hoger blijkt te liggen, worden de genen van lange mensen 'simpelweg' beter doorgegeven. Daardoor wordt de Nederlandse bevolking als geheel steeds langer.
Wetenschappers hebben bepaald dat ongeveer 180 genen invloed hebben op onze lengte. Bij elkaar bepalen zij voor ongeveer 80 procent hoe lang iemand precies wordt. Stulp en collega's benadrukken wel dat een betere verdeling van de welvaart en de toegang tot gezondheidszorg ook hebben geholpen bij de Nederlandse groeispurt.

 

Bron: RTL Nieuws en De Telegraaf