Lid worden

auto
Welke auto is het meest geschikt voor lange mensen?

15 november 2018

In iedere editie van het magazine XLLL wordt een autotest gepubliceerd waar de geschiktheid van een specifieke auto voor lange mensen worden verwoord.
Zo zijn in 2018 de volgende auto's reeds uitgebreid getest: Kia Sorento, Opel Grand X, Tesla X en de Renault Espace V. Deze tests zijn tevens te vinden onder Downloads bij 'Autotests' (nadat je ingelogd bent op deze website).

In Duitsland voert de ADAC (Duitse variant van de ANWB) sinds enkele jaren met regelmatig tests uit: zij hebben (na de tests van mei 2018) in totaal ruim tweehonderddertig auto's getest op geschiktheid voor lange mensen. Er zijn metingen gedaan van beenruimte, zithoogte, hoofdruimte en hoofdsteun. 

In de praktijk is niet alleen de totale lengte van een persoon belangrijk, maar ook de verhouding van het bovenlichaam ten opzichte van de benen. Sommige chauffeurs zijn erg groot, maar hebben een vrij kort bovenlichaam en hebben daarom maar relatief weinig hoofdruimte nodig. Anderen hebben een 'normale' lengte lange benen, maar een zeer lang bovenlichaam - en daarom behoefte aan veel hoofdruimte.
De lijst van ADAC meetwaarden kan daarom slechts een indicatie zijn voor een eerste voorselectie van voertuigen en het gedetailleerd testen van auto's en autostoelen blijft nodig.

Zelf vergelijken?
Wil je zelf de auto's vergelijken of een bepaald merk opzoeken? Klub Lange Mensen heeft de (volledige) ADAC-lijst in Excel geplaatst (en vertaald) en deze is hieronder te downloaden.

Download de Excel-lijst hier!
Op de website van ADAC tref je de update van mei 2018 (in PDF) aan en is meer informatie over de tests te vinden op www.adac.de/tests.


Opvallend in de ADAC autotest
Wat opvalt in de autotest voor lange mensen is dat:
1) Slechts een tiental auto's beenruimte biedt voor 2,00m en meer. De Mini (5-deurs) (what's in a name...) staat daarbij bovenaan, met maximale lichaamsgrootte van 2,06m voor het beenbereik!
2) Bij de geteste auto's is de zithoogte niet onaardig... Meer dan honderd auto's bieden voldoende zithoogte/hoofdruimte voor een bestuurder tussen de 2,00m en 2,10m. Uitschieter daarbij is de VW Sharan, VW Caddy en Seat Alhambra, waar men tot een lengte van 2,23m voldoende zithoogte en hoofdruimte heeft.
3) Er geen enkele auto getest is waarbij de hoofdsteun geschikt is voor mensen boven de 2,00 meter.

Tips
Verdere tips die worden gegeven door de ADAC:
- Een zonnedak vermindert meestal de hoofdruimte
- Stuurwiel moet in hoogte-/lengterichting verstelbaar zijn
- Zitting moet in hoogte verstelbaar zijn
- Controleer of de stoelrail uitgebreid kan worden (optie vanaf de fabriek of langere rail later inbouwen)
- De dikte van het zitkussen (auto-bekleding) kan worden verminderd, hetgeen kan resulteren in een beetje meer hoofdruimte.
- Eventueel een speciale stoel kiezen (vanuit de fabriek of zelf laten inbouwen). Hierdoor kan men individuele aanpassingen doen met veelzijdige instelmogelijkheden.