Een interview met 2 lange sporters en wat lang zijn voor hun sport betekent.

Sommigen vinden hun lengte prima, anderen hebben meer moeite met de voortdurende stroom van opmerkingen die gemaakt worden over ‘dat lange lijf’. Maar wat als je je lengte in je voordeel kunt gebruiken? In je beroep of in je sport? Een portret van twee lange, talentvolle sporters.

Als lang persoon wordt je vaak gevraagd of je basketbalt of volleybalt. Dit zijn de meest voor de hand liggende sporten voor lange personen. Er zijn echter nog meer sporten waarin lengte een voordeel kan zijn, zoals de werponderdelen van atletiek.
Ruben (22) en Yannick Rolvink (19) hadden nog een gemiddelde lengte toen ze in 2012 een sportieve uitdaging zochten, en bij de lokale atletiekvereniging in Naaldwijk terecht kwamen. Als jeugdatleten trainden ze met veel plezier op alle atletiekonderdelen, van sprint en middellange afstand tot hoogspringen en de werpnummers. Hun talent bleek bij het kogelstoten, kogelslingeren en discuswerpen te leggen, en hun prestaties verbeterden in rap tempo. Uiteindelijk specialiseerden Ruben en Yannick zich in deze werpnummers, vooral omdat ze er lol in hadden. Terwijl ze steeds vaker op het erepodium stonden, nam ook hun lichaamslengte toe. Inmiddels meet Ruben 2 meter en is Yannick 1.99m. Met een lange moeder (1.80m) en lange vader (1.95m) is dat niet zo vreemd.

Sinds 2019 staan beide heren onafgebroken op het podium bij de Nederlandse atletiekkampioenschappen, eerst in de U18- en U20-categorie en sinds kort ook bij de senioren. Nederlandse records die decennia geleden door de krachtpatsers Rutger Smith en Erik de Bruin werden gevestigd, zijn door de heren Rolvink moeiteloos uit de boeken gegooid. Samen met Jarno van Daalen en Shaquille Emanuelson vormen Ruben en Yannick Rolvink een nieuwe Nederlandse generatie succesvolle werpers die ook op Europees en mondiaal vlak hoge ogen gooien. Nu ook de dames Jessica Schilder en Jorinde van Klinken uitblinken op internationale werptoernooien, krijgt deze tak van atletiek in Nederland steeds meer media-aandacht

Stukje sporters discus 2

Discuswerper Ruben Rolvink

In een interview lichtten de gespierde kanjers Yannick en Ruben Rolvink toe hoe je lengte in het voordeel is bij het kogelstoten en discuswerpen:
Voor een succesvolle worp zijn het combineren van kracht en techniek de belangrijkste voorwaarden. En dat gaat verder dan alleen sterke armspieren.
Bij discuswerpen gaat het om een beweging van het hele lijf: voeten, heup, romp en borst starten de krachtsexplosie en de arm zorgt als een soort slinger voor de juiste afworp van de discus van 2kg. Het hebben van relatief lange armen is een voordeel:
één extra centimeter bij het afwerpen kan de discus een halve meter winst opleveren bij het neerkomen.
Bij kogelstoten mag juist niet gebruik worden gemaakt van een werpende beweging. De kogel (7,26kg) dient vanaf een uit de schouder komende beweging weggestoten te worden. Ook hier is een samenspel van voetenwerk, balans en explosieve kracht nodig voor de beste prestatie. En helpen lange armen om meer krachtmoment te genereren, zoals we ooit leerden bij natuurkunde ( moment = kracht x arm).

Dit lengtevoordeel hebben ook de huidige wereldrecordhouders: de Litouwse atleet Mykolas Alekna is 1,94m (discuswerpen) en de Amerikaanse Ryan Crouser (kogelstoten) is 2.01m. Het lange deelnemersveld maakt dat Ruben en Yannick met hun lengte niet echt opvallen tussen de werpers. Dit is anders wanneer zij meegaan naar gezamenlijke trainingskampen of toernooien met andere TeamNL atleten zoals 400 meter lopers Femke Bol en Lieke Klaver. Dan vallen de lange en gespierde werpers wél uit de toon. Ruben en Yannick hebben daar zelf geen problemen mee, ze hebben hun lengte volledig geaccepteerd en zijn blij met de voordelen die het oplevert in hun sport.
Waar ze wel last van hebben, zijn de praktische zaken die veel KLM-leden zullen herkennen. De zoektocht naar een auto waar de heren comfortabel in kunnen zitten. De beperkte beenruimte in het vliegtuig, waardoor ze vaak gebroken aankomen bij een wedstrijd of trainingsstage. Zeker als alle werpers náást elkaar in het vliegtuig zijn gezet. Want deze heren zijn niet alleen lang, maar hebben ook brede heupen en schouders, waardoor 3 werpers niet in een vliegtuig naast elkaar passen.

Stukje sporters kogelstoten

Kogelstoter Yannick Rolvink

Die combinatie van lengte en breedte vormt ook een uitdaging bij het vinden van de juiste kleding: een trainingsbroek met de juiste lengte past meestal niet over de gespierde bovenbenen. En een XXL-broek is vaak weer te kort. Bij sponsorkleding en officiële kleding van TeamNL wordt niet altijd rekening gehouden met deze extreme maten. De heren zijn dan ook blij dat ze bij hun wedstrijden een korte broek en mouwloos shirt kunnen dragen.
Een andere uitdaging zijn de hotelbedden bij wedstrijd- en trainingslocaties. Zeker in het buitenland zijn die maar zelden lang genoeg. Slapen terwijl je voeten koud over de bedrand hangen is meestal geen goede wedstrijdvoorbereiding. Yannick lost dit op door het bed provisorisch te verlengen met een kofferrek en hier een extra deken overheen te leggen. Houd deze atleten, die er letterlijk met kop en schouders boven uitsteken, in de gaten. Yannick focust zich voor zowel kogel als discus op het Europees Atletiekkampioenschap U23 in Bergen in juli dit jaar. Ruben hoopt zich te kwalificeren voor het Wereldkampioenschap Atletiek in Tokyo in september.

Stukje sporters ML Yannick Ruben

Ruben (l) en Yannick (r) met interviewer Mariska (1.89m)