Op zoek naar een camper?

Ingestuurd door een lid

Beste lezer,

Verleden jaar heb ik heel veel speurwerk verricht tijdens mijn zoektocht naar een camper die geschikt is voor lange mensen. Graag wil ik de opgedane kennis met mijn medeleden delen.

Twee vuisten bovenop je hoofd

Deze instructie gaf ik mijn vriendin mee toen we bij de dealer aankwamen. We waren namelijk op zoek naar een camper die geschikt is voor mijn lengte en op deze manier kwam zij in de buurt van mijn 2.06 meter. Zo stapte zij met de vuisten op haar hoofd de ene camper in en ik de ander. Het aanbod van deze dealer was namelijk erg groot en zo konden we sneller beoordelen of er een exemplaar was waar ik in kon staan én slapen. Helaas, alle campers van deze dealer vielen af en een lange uitvoerige zoektocht volgde.

Graag deel ik de uitkomst van onze ervaringen met u. Wellicht bent u namelijk op zoek naar een geschikte camper, overweegt u een camper te huren of kopen of had u deze wens al opgegeven omdat u dacht er té lang voor te zijn. Een passende camper voor lange mensen vinden is weliswaar lastig, maar zeker niet onmogelijk. Ik hoop dat mijn ervaringen u helpen de geschikte camper te vinden!

Er zijn verschillende typen campers welke grofweg te verdelen zijn in:- Camperbus(je): het formaat van een grote personenauto/SUV en dus zeer wendbaar en compact (daardoor vaak echter niet uitgerust met douche/wc). Parkeren in parkeergarages is vaak geen punt. Meestal voorzien van hefdak met slaapplaatsen eronder.- Buscamper: nog steeds relatief compact en dus wendbaar, vooral handig in smalle straatjes en past nog steeds in veel parkeervakken;- Alkoof: biedt twee extra bedden boven de cabine. Kan overigens ook relatief kort en wendbaar zijn wanneer bedden in de lengterichting ontbreken, maar ook dan is deze wel breed en hoog (niet erg zuinig en oppassen met lage takken);- Halfintegraal: een relatief compacte aerodynamische cabine van een bus met verbrede achteropbouw voor meer leefruimte en bedden zijn in alle uitvoeringen en richtingen mogelijk;- Integraal: de cabine is onderdeel van de opbouw en is bovendien vaak ook aan alle kanten goed geïsoleerd. Heeft een grote panoramavoorruit en op- en afstapjes ontbreken. Voor grotere varianten is een C1-rijbewijs nodig;- Liner: zeer groot en luxueus, feitelijk een vrachtwagen waarvoor altijd een C1-rijbewijs is vereist. Niet op alle campings en camperplaatsen inpasbaar.

Ons advies is om voor de aanschaf eerst een camper te huren zodat u ervaart wat u prettig vindt. Om ons goed te oriënteren huurden wij een alkoof, maar uiteindelijk kozen we niet voor dit type. Niet alleen vangt deze beduidend meer wind maar wij vonden het omhoog klauteren niet plezierig en het slapen benauwend. Dit is persoonlijk en een dwarsbed in een alkoof is vaak wel lang genoeg dus schrijft u dit type niet direct af.

Waar hebben we op (leren) letten?

1. Stahoogte
De randen van de dakramen zijn als laagste obstakel in het plafond maatgevend (soms ook een verlichtingsarmatuur). Bij het vermelden van de stahoogte houdt men hier echter vaak geen rekening mee en daar telkens net je hoofd aan stoten is vervelend.
Is er een hefbed? Kijkt u dan of deze boven de cabine (waar de stoelen voor de bestuurder en bijrijder zijn) of meer in het midden is geplaatst. Als het hefbed namelijk voor de deur uitkomt, dan stoot u uw hoofd hiertegen bij in- en uitstappen.

2. Bedlengte
Er zijn verschillende manieren waarop een bed geplaatst wordt. De meest voorkomende zijn:- Fransbed: als het ware een twijfelaar in een hoek van de camper met een looppad aan één zijde en een schuine kant voor meer loopruimte. Wij zijn geen exemplaar tegengekomen die lang genoeg is;
- Queensbed: tweepersoonsbed in het midden met looppaden aan beide zijden. Hoewel de term groot klinkt geldt dat echter niet voor de liglengte, want geen enkel bed van dit type is lang genoeg;- Dwarsbed: komt voor als stapelbed, één- of tweepersoonsbed en is meestal lang genoeg, want een (half)integraal camper is vaak ca. 2.20 m. breed (binnenwerks);
- Enkele bedden die vanwege de indeling vaak niet dezelfde lengte hebben. Probeert u dus beide bedden uit, sommigen zijn tot 2.15 meter lang. Er zit een looppad tussen en een (soms optioneel) uitschuifbaar tussenstuk waarmee er een buitengewoon groot bed van gemaakt kan worden. Dan is het bed dwars slapend lang genoeg.

3. Zicht
We begonnen al te juichen toen we een exemplaar hadden gevonden waarin ik kon staan (hiep) en kon liggen (hiep) maar toen ging ik op de bestuurdersstoel zitten. In plaats van door de voorruit, keek ik naar de wandafwerking boven het raam (geen hoera..).

Nadat we zowel online als bij een aantal dealers veel campers hadden verkend, kwamen we tot onderstaande modellen. Meet het altijd even na, want we ontdekten dat er soms afwijkingen zitten tussen verschillende bouwjaren van hetzelfde type.
Bürstner (stahoogte 2.12 m; langste éénpersoonsbed 2.09 m):

 • Delfin T 727 G
 • Limited T 727 G
 • Lyseo (TD) 690 G - Time uitvoering

Dethleffs (stahoogte 2.13 m; langste éénpersoonsbed 2.15 m):

 • Just 90 T 6812 EB
 • Just 90 T 7052 EB
 • Trend T 6717 EB
 • Trend T 7057 EB
 • Trend i 6717 EB (integraal)
 • Trend i 7057 EB (integraal)
 • Trend i 7057 EBL (integraal)

Knaus (stahoogte 2.15 m: langste éénpersoonsbed 2.10 m):

 • L!VE WAVE 650 MG
 • L!VE WAVE 700 MEG

Laika (stahoogte 2.13 m: langste éénpersoonsbed 2.07 m):

 • Kosmo (emblema) 209 (E)
 • Kosmo (emblema) 509 (E)
 • Kosmo (emblema) 509 L(E)
 • Kosmo (emblema) 909 (E) (integraal)
 • Kosmo (emblema) 909 L(E) (integraal)

LMC (stahoogte 2.12 m: langste éénpersoonsbed 2.08 m):

 • Element T 668 G
 • Element T 758 G

Weinsberg (stahoogte 2.15: langste éénpersoonsbed 2.10 m):

 • CaraLoft 650 ME
 • CaraSuite 650 MG
 • CaraSuite 700 ME

Ongetwijfeld zijn we niet compleet, ook komen er nieuwe modellen op de markt maar we hopen dat de lessen die wij met vallen en opstaan hebben geleerd u helpen én dit overzicht van campers geschikt voor lange mensen u op weg helpt naar veel kampeerplezier!

Groetend,

Marije & Sjoerd

PS: Wij bieden onze Dethleffs Trend T 7057 EB te huur aan op de momenten dat we er zelf niet mee op pad zijn. Wees welkom om hem eens te proberen: https://www.deleukstecamper.nl/uwboeking/accommodatie/17499/camper-36-dethleffs-trend-7057-eb/